Ghidurile pentru lansarea apelurilor de proiecte ale PNRR vor fi realizate de ministerele responsabile de implementarea reformelor

PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ghidurile pentru lansarea apelurilor de proiecte ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi realizate de ministerele de linie responsabile de implementarea reformelor, iar Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) le va acorda asistenţă, a precizat directorul Direcţiei Generale Management Mecanism de Redresare şi Rezilienţă din MIPE, Ramona Moldovan, citată de Agerpres.

Ulterior, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va aviza ghidurile pentru lansarea apelurilor de proiecte, a adăugat ea.

Potrivit unui comunicat al MIPE, Ramona Moldovan a explicat că în PNRR sunt alocate fonduri pentru întărirea capacităţii administrative, pentru cooptarea resurselor umane şi expertizei necesare pentru realizarea strategiilor şi ghidurilor pentru lansarea apelurilor.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a organizat vineri o dezbatere publică pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de gestionare a fondurilor europene, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

La dezbatere au participat peste 100 de reprezentanţi ai instituţiilor de stat, mediului de afaceri, ONG-urilor şi asociaţiilor, printre care Funky Citizens, Asociaţia Europeană a Tinerilor Întreprinzători, Arc-Rom Trading SRL, Center for European Policy Evaluation, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociaţia Help Autism, EY România.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului supus dezbaterii publice de MIPE va reglementa cadrul instituţional pentru implementarea PNRR şi fluxurile financiare pentru utilizarea şi atragerea fondurilor alocate.

Adoptarea actului normativ va reprezenta îndeplinirea a încă unui jalon din cele asumate în cadrul PNRR, se precizează în comunicatul MIPE.

România are pentru anul viitor o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru anul 2021 şi pentru primul trimestru din 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane, din care cinci sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

România va beneficia de 29,2 miliarde euro prin PNRR pentru reforme şi investiţii în sectoarele importante.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe cei şase piloni prevăzuţi de Regulamentul specific Mecanismului, fiind împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Comisiei Europene – tranziţia verde, transformarea digitală, creştere inteligentă, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, politici pentru generaţia următoare, copii şi tineri.

La începutul acestei luni, România a primit prima tranşă, în cuantum de 1,85 miliarde euro, din prefinanţarea PNRR de 3,79 miliarde euro prevăzută până la finalul anului.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *