43 de contracte pentru autostrăzi şi drumuri au scrisoarea de garanţie bancară la City Insurance, valoarea totală a garanţiilor fiind de aproape un miliard de lei. CNAIR solicită drumarilor înlocuirea asigurărilor

City Insurance

43 de contracte pentru autostrăzi şi Drumuri Naţionale au depuse scrisori de garanţie emise de Compania City Insurance, valoarea totală a garanţiilor fiind de aproape un miliard de lei, a precizat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru Economedia.

Scrisorile de Garanţie pe care le-a emis City Insurance pentru lucrări de infrastructură rutieră sunt în valabilitate iar în conformitate cu art. 262 alin. (32) prima teză din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, “la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare reasigurare încetează de drept în termen de 90 de zile”.

Deocamdată, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea licenţei de funcţionare, decizie publicată şi în Monitorul Oficial, însă instanţele competente încă nu au deschis falimentul liderului pieţei RCA din România.

Scrisoarea de garanţie bancară este un document foarte important pe care îl depune constructorul la semnarea unui contract. Pe baza scrisorii de garanţie, beneficiarul, în acest caz CNAIR, acordă avansul pentru a începe lucrările şi se asigură că antreprenorul a constituit garanţia de bună execuţie. În cazul unor probleme/litigii, beneficiarul execută suma aferentă Scrisorii de Garanţie, instrumentul de garantare fiind, în general, 10% din valoarea contractului.

La întrebarea Economedia privind măsurile necesare în contextul scandalului City Insurance, Compania de Drumuri a răspuns că va cere antreprenorilor înlocuirea scrisorilor de garanţie.

„CNAIR va face toate demersurile necesare legale, respectiv înscrierea la masa credală a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. atunci când instanțele competente vor decide deschiderea procedurii de faliment și totodată va solicita Antreprenorilor înlocuirea scrisorilor de garanție emise de către Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. cu alte scrisori de garanție emise de către alte instituții, în conformitate cu prevederile legale, în vederea asigurării unor instrumente de garantare valabile pentru contractele de lucrări de infrastructură rutieră. Numărul de contracte încheiate între CNAIR și Antreprenorii care au depus Scrisori de garanție emise de către Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. pentru lucrările de infrastructură rutieră este de 43, iar suma totală a acestor garanții este de 947,035,294.18 de lei RON“, a explicat CNAIR.

Decizia privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare – reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia a fost publicată pe 27 septembrie în Monitorul Oficial.

În termen de 30 de zile de la data publicării deciziei, City Insurance are obligaţia predării la Fondul de Garantare a Asiguraţilor a evidenţei contractelor de asigurare în vigoare la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii, a evidenţei complete a dosarelor de daună, precum şi evidenţelor tehnico – operative şi contabile aferente acestor contracte şi dosare în vederea publicării listei potenţialilor creditori de asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la Fondul de garantare a asiguraţilor.

Comentarii

  1. In primul rand nu sunt scrisori de garantie bancara, sunt asigurari de garantie. City Insurance nu avea cum sa emita scrisori de garantie bancara pentru ca nu este banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *