Proiecte investiţionale de milioane de euro urmează să fie implementate în Republica Moldova

Maia Sandu, Republica Moldova Sursa foto: Facebook

Proiecte investiţionale în valoare de circa 450 de milioane de euro ar urma să fie lansate în următorii ani în Republica Moldova în diverse domenii, susţine directorul Agenției de Investiții, Marin Ciobanu, scrie Jurnal, potrivit Rador.

100 de milioane de euro de la Rheinmetal

În cadrul unei conferinţe de presă, Marin Ciobanu a făcut prezentarea celor mai importante proiecte, negociate cu companii străine, care analizează posibilitatea plasării investițiilor în Moldova.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cea mai mare investiţie, de circa 100 de milioane de euro, ar putea veni de la concernul german Rheinmetal, specializat nu doar în producția de echipamente militare și de apărare, dar şi de echipamente civile. Fabricile companiei sunt deschise în 133 de locații din 33 de țări ale lumii (majoritatea din Europa), numărul de angajați este de 25.000 de oameni, iar vânzările anuale sunt de 5,7 miliarde de dolari.

Printre potenţialii investitori se numără producătorul de tehnologii medicale și farmaceutice B.Braun din Germania, care are peste 300 de filiale în 64 de țări, o cifră de afaceri de 7,9 miliarde de euro în 2021, iar numărul de angajați a depășit 66.300.

Grupul deţine unități de producere în Germania, Brazilia, China, Franța, India, Italia, Japonia, Malaiezia, Polonia, România, Elveția, Spania, Ungaria, SUA, Vietnam şi ar examina posibilitatea de a investi circa 20 de milioane de dolari în producţia de utilaje medicale în Moldova.

Producţie de roboţi industriali şi scaune auto

Potrivit lui Ciobanu, negocierile sunt în derulare şi cu concernul german Kuka, specializat în producția de roboți industriali și soluții de automatizare industrială.

“Acesta ar dori să dezvolte o fabrică de componente pentru roboţi industriali pe o platformă amplasată la 30 kilometri de Chişinău”, a precizat directorul Agenției de Investiții.

Kuka are în prezent circa 14.000 de angajați, care lucrează în 40 de sucursale ale companiei din întreaga lume, iar cifra de afaceri a grupului este de 3,2 miliarde de euro.

Un alt potențial investitor german este producătorul de componente auto Magna, cu 40 de miliarde de euro în vânzări şi operaţiuni în 27 de țări.

Acesta ar fi gata să investească 50 de milioane de euro în două fabrici pentru producţia de scaune pentru automobile.

Fraport și Lufthansa Cargo la Mărculeşti

Marin Ciobanu a menţionat că şi companiile germane Fraport și Lufthansa Cargo sunt interesate să investească în Aeroportul Internațional Mărculești, care acum mai mult staţionează.

Acesta ar urma să devină un hub logistic la scară regională pentru transportul și manipularea mărfurilor, oferind o gamă largă de servicii pentru transportatorii aerieni, dar şi pentru transportarea mărfurilor necesare reconstrucției infrastructurii din Ucraina, afirmă şeful Agenției de Investiții.

„Noi avem nevoie de un operator serios și suntem deja în discuții cu Lufthansa Cargo și Fraport. Fraport administrează Aeroportul din Frankfurt și încă 30 de aeroporturi în toată lumea. Lufthansa Cargo e un mare operator de mărfuri”, a precizat Ciobanu.

Investiţia totală ar putea ajunge la 75 de milioane de euro şi cu 500 de locuri de muncă, care ar putea forma un pol de creștere în zona Floreşti. Modernizat, Aeroportul de la Mărculești va contribui la dezvoltarea regiunii de nord a țării, consideră Marin Ciobanu.

Agenția de Investiții continuă să negocieze cu cunoscutul producător de aparate de cafea și alte electrocasnice DeLonghi; cu producătorul de echipamente electrice pentru automobile Automotive Austria; cu producătorul de tehnologii de jocuri de noroc Novomatic din Austria (prezent deja prin parteneriatul public-privat cu Loteria Moldovei); cu un jucător major pe piața construcțiilor ACS Group din Spania (cifra de afaceri – aproximativ 34,9 miliarde de euro, peste 122.000 de angajați).

Potrivit lui Ciobanu, în toate cele trei regiuni de dezvoltare ale ţării – nord, centru și sud – ar urma să fie dezvoltate zone industriale, care să devină locomotivele dezvoltării acestor regiuni și centre de atracție pentru noi investiții.

Aceasta ar necesita crearea infrastructurii și logisticii necesare, minimizarea barierelor birocratice, tratament fiscal preferențial, asistență în rezolvarea tuturor problemelor apărute.

“Investitorul trebuie să simtă că este respectat, că statul are grijă ca el să activeze fără bariere în Republica Moldova”, susţine şeful Agenției de Investiții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: