Tendințe pe piața muncii în 2023: Creșteri ale salariilor de 10% în domeniile unde se găsesc greu angajați/ Reducerea forței de muncă sau încetinirea angajării poate fi o opțiune pentru angajatori/ Companiile vor putea readuce oamenii înapoi la birouri 5 zile pe săptămână, în a doua jumătate a anului

contract, interviu Sursa foto: Pexels

Anul 2022 a fost marcat de o inflație uriașă, care a făcut o gaură masivă în buzunarele românilor, iar piața muncii a avut de suferit cu privire la lipsa personalului calificat. Anul 2023 vine cu mici schimbări pe piața muncii, printre cele mai importante fiind creșteri salariale de 10% în domeniile unde se găsesc greu angajați, companiile vor fi tot mai precaute cu direcționarea resurselor în 2023, iar reducerea forței de muncă sau încetinirea angajărilor poate fi o opțiune pentru companii, potrivit estimărilor platformelor eJobs și BestJobs. De asemenea, în ceea ce privește modelul de muncă, în a doua parte a anului specialiștii în HR observă o scădere de joburi remote, iar o nouă tendință ar putea fi de a readuce oamenii înapoi la birouri 5 zile pe săptămână.

„2022 a adus creșteri salariale angajaților din domenii precum Medicină, HoReCa, Turism, Construcții, Instalații, însă nu acoperă inflația. În continuare, angajatorii vor căuta modalități de susținere a angajaților, fie prin măriri salariale, fie printr-o extindere a beneficiilor extrasalariale. Potrivit estimărilor, ne așteptăm la o creștere mult mai lentă sau o stagnare a inflației în 2023, iar acest lucru va aduce mai multă predictibilitate privind creșterile salariale, a declarat Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Bogdan Badea, CEO eJobs, este de părere că în domeniile care vor continua să crească, dar și mai ales acolo unde este greu să găsești și să reții candidați, estimările platformei cu privire la aceste creșteri sunt de aproape 10%. 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, o altă caracteristică a pieței muncii este fenomenul de plecări subite (quiet quitting). Bogdan Badea nu crede că acest fenomen va persista în 2023, mai degrabă mediul muncii va vedea o abordare ceva mai prudentă a ideii de plecare. „Credem că 2023 va fi un an în care toată lumea va căuta stabilitatea mai presus de orice”.

„În luna octombrie BestJobs a realizat un sondaj pe tema „quiet quitting”, iar rezultatele au fost că angajații români nu renunță tacit la joburile lor, iar deciziile lor de-și îndeplini doar taskurile pe care le presupune poziția, fără a-și asuma lucruri suplimentare și cu un nivel redus de proactivitate, sunt asumate și au la bază echilibrul emoțional și pragmatismul financiar. Mai mult, datele sondajului arată că nu pare să fie cazul să vorbim despre „quiet quitting”, care ar reprezenta o renunțare tacită la job, ci mai degrabă despre reevaluarea priorităților, despre nevoile ce trebuie îndeplinite și despre decizii asumate. Mai concret, angajații au fost cât se poate de transparenți atunci când și-au dorit un job nou, mai multă flexibilitate sau un salariu mai mare, și nu au „încetinit” doar pentru a declanșa o astfel de reacție din partea angajatorului”, spune reprezentantul BestJobs. 

Concedieri în 2022? Cum se vor menține companiile pe linia de plutire

De la întreprinderi mici la companii mari și multinaționale, nicio companie, indiferent de dimensiune sau industrie, nu e imună la efectele inflației. Ca atare, Ana Vișian spune că acestea se vor concentra pe găsirea unor modalități de a deveni mai eficiente din punct de vedere financiar, iar reducerea forței de muncă sau încetinirea angajării poate fi o opțiune. La nivel general, companiile vor fi din ce în ce mai precaute cu direcționarea resurselor în 2023. 

Nu este o noutate faptul că inflația declanșează o reacție în lanț, prin urmare toate sectoarele vor avea de suferit într-un fel sau altul. Cel mai probabil însă, marii consumatori de energie din producție vor fi cel mai puternic afectați de prețurile tot mai mari, iar acest lucru se va resimți cu precădere în prețurile produselor finite”, mai precizează aceasta.

Munca în 2023: De acasă sau de la birou?

Odată cu începutul pandemiei de COVID-19, munca de acasă a devenit o realitate, iar din 2020 și până în 2022 tot mai mulți angajați au ajuns să lucreze mai mult de acasă. În ceea ce privește anul  curent, programul de lucru va fi preponderent hibrid, însă în a doua parte a anului specialiștii în HR observă o scădere de joburi remote, „ceea ce ne face să credem că în 2023 vom vedea mai degrabă o tendință de a readuce oamenii înapoi la birouri 5 zile pe săptămână”, este de părere Bogdan Badea, CEO eJobs. 

În continuare, totuși, posibilitatea de a lucra remote este în top 5 beneficii oferite de către angajatori, dar și o opțiune căutată de tot mai mulți angajați.

La nivelul anului 2022, 7,3% din numărul total de joburi postate pe platforma BestJobs, respectiv 30.000, au fost joburi remote. „Lunile de vară au reprezentat luni de vârf pentru aceste locuri de muncă, însă în a doua parte a anului observăm o scădere, ceea ce ne face să credem că în 2023 vom vedea mai degrabă o tendință de a readuce oamenii înapoi la birouri 5 zile pe săptămână”, spune Ana Vișian, marketing manager BestJobs. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: