Mai mult de jumătate dintre companiile germane încearcă să ocupe posturile vacante din cauza lipsei de lucrători calificați, a anunțat joi Camera de Comerț și Industrie Germană (DIHK), scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Proporția companiilor care se confruntă cu dificultăți la angajare a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, a constatat DIHK în sondajul său realizat în rândul a 22.000 de companii, 53% dintre acestea raportând lipsuri.

Germania, prima economie europeană, se confruntă de mai mulţi ani cu o lipsă de mână de lucru ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, lipsă care afectează sectoare cheie precum industria, sănătatea, hotelurile şi restaurantele sau construcţiile. Fenomenul s-a agravat, atât în Germania cât şi în numeroase ţări occidentale, după pandemia de coronavirus.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

“Putem presupune că aproximativ 2 milioane de locuri de muncă vacante vor rămâne neocupate”, a declarat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK, ceea ce înseamnă că întreprinderile renunță la o producție în valoare de aproape 100 de miliarde de euro.

Lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și trecerea la neutralitatea climatică au reprezentat un “amestec periculos” care ar putea determina firmele să mute producția în străinătate.

“Deficitul de lucrători calificați nu este doar o povară pentru întreprinderi, ci pune în pericol și succesul în sarcini importante pentru viitor, cum ar fi tranziția energetică, digitalizarea și dezvoltarea infrastructurii”, a spus el.

Sondajul a arătat că 67% dintre producătorii de echipamente electrice nu au reușit să ocupe posturile vacante și 67% dintre companiile de inginerie mecanică. În domeniul construcțiilor de automobile, 65% dintre companii au raportat deficit de forță de muncă.

Printre posibilele soluţii la această problemă, DIHK menţionează un echilibru mai bun între viaţa privată şi viaţa profesională a salariaţilor, o mai mare participare a persoanelor în vârstă pe piaţa muncii şi reducerea birocraţiei.

De asemenea, DIKH a făcut mai ales un apel pentru facilitatea imigraţiei mâinii de lucru şi a pregătirii profesionale a străinilor, în special a ucrainenilor, care au ajuns recent în Germania.

Coaliţia la putere la Berlin a ajuns în luna noiembrie a anului trecut la un acord cu privire la un sistem de imigraţie pe bază de puncte, inspirat după modelul canadian, pentru a atrage non-europeni şi a facilita politica de naturalizare.