Modelul Bihor. Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean: “Funcționăm de 2 ani cu jumătate din angajați, nu mai plătim chirii, ne-am scăpat de 15 mașini”. Din 2023, banii pentru investiții vor depăși fondurile pentru funcționare

bolojan harta Foto: Ilie Bolojan, Facebook

Începând din acest an, banii alocați pentru investiții în județul Bihor, peste 180 milioane de euro, vor depăși fondurile alocate pentru funcționare, anunță președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Secțiunea de dezvoltare e mult peste procentul cheltuielor de funcționare ajungând la 72,1%. Cum stau alte județe mari din țară la acest capitol? Sunt mult în urma exemplului Bihor. Cu rezerva că fiecare județ poate să aibă alte instituții în subordine și structuri de cheltuieli ușor diferite, am vrut să vedem cum se împart, ca procente, cheltuielie între investiții și cele de funcționare în alte județe care apar în clasamente economice și am luat ca exemple Clujul, Timișul și Constanța.

În ședința Consiliului Județean Bihor din această săptămână, instituția a adoptat bugetul județului.
Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 1,32 miliarde lei. Peste 70% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene, conform proiectului. Cheltuielile de funcționare prevăzute sunt de 368,6 milioane lei și reprezintă 27,9% din buget, în timp ce secțiunea de dezvoltare reprezintă 72,1%, adică 953,8 milioane lei, conform unei informări publice.

Bolojan susține că una dintre principalele priorități ale mandatului a fost reducerea cheltuielilor de funcționare și exemplifică și cu o serie de măsuri luate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Funcționăm de 2 ani cu jumătate din angajați, nu mai plătim chirii pentru că am eliberat spațiile, ne-am scăpat de 15 mașini și avem mai puțin de jumătate din consumul de combustibil, nu mai risipim banii, având mai puține instituții. Doar în 2021 economiile realizate au depășit 6 milioane de euro. Acești bani au fost mutați în investiții”, susține Bolojan.

Prin atragerea de investiții din fonduri europene, de la guvern și private, au pornit o serie de proiecte de infrastructură: centurile Aleșd, Beiuș și cele metropolitane, drumul expres Arad-Oradea, centrul cultural, inelul metropolitan, modernizarea aeroportului, parcurile industriale din județ, terminalul cargo.

“Începând din acest an, banii alocați pentru investiții, peste 180 milioane de euro, vor depăși fondurile alocate pentru funcționare. Mai e loc de mai bine și mai avem proiecte restante. Se dovedește însă că se poate face mai mult cu mai puțini oameni și resurse. Orientarea spre investiții a Consiliului Județean Bihor își va arăta roadele în anii următori”, anunță Bolojan, pe pagina sa oficială de Facebook.

Sursa grafic: Ilie Bolojan, Faebook

Și la Cluj raportul este în favoarea cheltuielilor de dezvoltare, dar cu doar câteva procente.

Proiectul de buget al județului Cluj pentru anul 2023 prevede o distribuție echilibrată a fondurilor între cheltuielile de funcționare și cele de dezvoltare, cu 47.93% din fonduri alocate funcționării și 52.07% alocate dezvoltării, conform Stiridecluj.ro.

Cheltuielile de funcționare incluse: 52.01% pentru salarii și personal, 25.42% pentru bunuri și servicii, 8.09% pentru alte cheltuieli, 3.67% pentru dobânzi credit, 0.13% pentru fondul de rezervă, 4.62% pentru alte transferuri și 0.67% pentru transferuri între unități administrației publice. Cheltuielile de dezvoltare incluse: 89.66% pentru proiecte FEN, 5.56% pentru cheltuieli de capital și 4.77% pentru rambursarea creditelor. Explicație: “Cheltuielile pentru salarii și personal reprezintă o parte majoră a cheltuielilor de funcționare (52.01%) și este crucial ca acestea să fie gestionate eficient pentru a se asigura că fondurile sunt alocate în mod adecvat”.

Varianta de buget, publicată în 3 ianuarie poate fi consultată AICI

 

La Timiș, banii prevăzuți pentru funcționare sunt de 445.691.140 lei, cei pentru dezvoltare sunt aproape la jumătate – 240.003.800 lei, iar excedentul va fi de 175.486.900 lei, relatează Opinia Timișoarei. Astfel că, în total, bugetul pe care se sprijină 2023 în Timiș este de 861.181.840 lei , față de 737 de milioane lei cât a fost anul trecut.

La Constanța, resursele alocate pentru susținerea cheltuielilor operaționale pentru funcționarea aparatului propriu și a instituțiilor publice din subordine sunt de 447,271 milioane de lei, iar cele pentru investiții sunt mai mici, ajungând la puțin peste 390 de milioane de lei, conform proiectului de buget pus în consultare publică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bravo Bolojan care dovedește că omul sfințește locul, e f. bine că a fost redusă schema de personal care multi dintre ei erau angajați cu influență politruci psd-udămereu.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.