Preţurile petrolului au urcat cu peste 3% marţi, după ce președintele FED a anunțat că SUA a intrat într-o perioadă de dezinflație

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au urcat cu peste 3% marţi, după ce şeful băncii centrale a SUA, Jerome Powell, a atenuat îngrijorările pieţei cu privire la creşterea dobânzilor, în timp ce şi redresarea cererii din China a stimulat preţurile, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,70 dolari, sau cu 3,3%, până la 83,69 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 3,03 dolari, sau cu 4,1%, până la 77,14 dolari pe baril.

Preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat marţi că dezinflaţia din SUA a început, dar că este un proces de durată.

Analize Economedia

Datele foarte puternice privind locurile de muncă, publicate săptămâna trecută, au arătat pur şi simplu că banca centrală are un drum lung de parcurs cu creşterea ratelor dobânzilor, a spus Powell.

Deşi a refuzat să spună dacă ar fi ştiut despre vigoarea datelor privind piaţa muncii acest lucru ar fi afectat creşterea dobânzii cu 0,25 de puncte procentuale, de săptămâna trecută, Powell a declarat pentru Economic Club of Washington că cifrele locurilor de muncă din ianuarie arată ”de ce acesta va fi un proces care va dura o perioadă semnificativă de timp”, când vine vorba de înăsprirea politicii monetare.

Indicele dolarului american a scăzut după datele respective, crescând preţul petrolului.

Creşterile ratei dobânzii întăresc de obicei dolarul, ceea ce ar putea face ţiţeiul mai scump pentru cumpărătorii din afara SUA.

Cererea mai puternică prognozată în China a crescut şi preţurile ţiţeiului, marţi.

Agenţia Internaţională pentru Energie se aşteaptă ca jumătate din creşterea cererii globale de petrol din acest an să vină din China, a declarat duminică şeful agenţiei, adăugând că cererea de combustibil pentru avioane este în creştere.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a majorat preţurile ţiţeiului său de referinţă pentru cumpărătorii asiatici pentru prima dată în şase luni, pe fondul aşteptărilor privind redresarea cererii, în special din China.

”Aceasta pare să trimită acasă mesajul că redeschiderea Chinei este reală, iar dacă Arabia Saudită nu se teme să crească preţurile la petrol, înseamnă că cererea este destul de bună”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

În Turcia, operaţiunile la un terminal de export de petrol de 1 milion de barili pe zi (bpd) din Ceyhan au fost oprite după ce un cutremur major a lovit regiunea.

Terminalul BTC, care exportă ţiţei azer pe pieţele internaţionale, va fi închis până miercuri.

Încărcările de ţiţei irakiene din depozitul din Ceyhan erau gata pentru reluare marţi, dar vremea rea a împiedicat navele să acosteze, a declarat o sursă comercială.

Conducta de ţiţei din Irak către portul Ceyhan din Turcia a rămas încă oprită, a anunţat Ministerul Energiei al Guvernului Regional Kurdistan.

Închiderea fazei 1 de 535.000 bpd a zăcământului de petrol Johan Sverdrup, din zona Norvegiei, din Marea Nordului a crescut, de asemenea, preţurile.

BP a raportat marţi un profit record de 28 de miliarde de dolari pentru 2022, în timp ce şi-a sporit dividendul în semn de încredere, crescând şi planurile de cheltuieli, dar şi-a redus ambiţiile de a reduce producţia de petrol şi gaze până în 2030.

În Statele Unite, producţia de ţiţei va creşte în 2023, în timp ce cererea va rămâne constantă, a declarat marţi Administraţia pentru Informaţii Energetice (EIA) din SUA, în cadrul raportului său Short Term Energy Outlook (STEO).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: