Creșterea economică din acest an va fi de maximum 1,5%, estimează directorii financiari din România / Guvernul se așteaptă la un avans economic de 2,8 la sută

economie calcule Foto: Natee Jindakum / Dreamstime.com

Mai mult de jumătate dintre directorii financiari din România (57%) se aşteaptă la o creştere economică de cel mult 1,5%, în acest an, iar aproape două treimi (63%) prognozează o inflaţie în creştere, relevă studiul Deloitte CFO Survey România 2023.

Conform cercetării, doar 17% dintre respondenţi consideră că economia va creşte cu peste 2,5%, în 2023, faţă de 57%, anul trecut. În proiectul de buget pe acest an, guvernul a prognozat o creștere economică de 2,8 %. Iar, recent, Comisia Europeană și-a revizuit în creștere prognoza, la 2,5 %.

Media la nivelul Europei Centrale arată că aproape trei sferturi (73%) dintre directorii financiari estimează o creştere economică mai mică de 1,5% pentru ţara lor, în acest an.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În România, peste jumătate (55%) din totalul celor chestionaţi sunt de părere că deteriorarea condiţiilor economice va duce la creşterea şomajului anul acesta, faţă de doar o treime (33%) cât credeau acest lucru. În Europa Centrală, ponderea celor care se aşteaptă la un şomaj mai mare este mai mult decât dublă comparativ cu anul trecut (de la 33% la 68%), cu perspective deosebit de pesimiste în Polonia, Ungaria şi Cehia (peste 85%).

Totodată, aproape două treimi (63%) dintre directorii financiari din România se aşteaptă ca inflaţia să crească şi în 2023, pe fondul perturbărilor de pe lanţurile de aprovizionare care au determinat creşterea preţurilor materiilor prime, mărfurilor, energiei şi transporturilor, ce a condus în cele din urmă la mărirea preţurilor de consum.

“Aşteptările locale sunt în concordanţă cu rezultatele la nivelul regiunii (70% dintre respondenţi), dar procentele sunt mai mici decât anul trecut, când peste 90% dintre directorii financiari din România şi Europa Centrală se aşteptau la creşteri. Aşteptările privind nivelul inflaţiei pentru România aproape s-au dublat faţă de anul trecut, de la 5,7% la 11,2% în 2022”, se precizează în rezultatele studiului Deloitte.

În privinţa costurilor, companiile din România prevăd noi creşteri, în special cu forţa de muncă (94%), din cauza presiunii pentru creşterea salariilor, în contextul în care angajaţii se confruntă cu efectele inflaţiei ridicate, apoi cu producţia şi cu livrarea de servicii (90%), cu transportul şi cu finanţarea (88%, fiecare). Singurele costuri stabile, conform estimărilor directorilor financiari locali, sunt TVA şi impozitul pe profit, aspecte care indică percepţia unei stabilităţi fiscale.

În comparaţie cu situaţia din Europa Centrală, cel mai mare risc pentru directorii financiari din România rămâne lipsa de angajaţi calificaţi (63%), urmat de reglementările tot mai numeroase (32%), reducerea cererii interne (31%), previziunile privind evoluţia economiei (25%), riscurile geopolitice (23%) şi fluctuaţiile de curs valutar (20%). La nivel regional, riscurile geopolitice au urcat în topul preocupărilor directorilor financiari (45%).

Primele trei priorităţi ale directorilor financiari din România rămân reducerea costurilor (27%), creşterea organică (23%) şi digitalizarea (11%) şi extinderea pe noi pieţe (10%). La polul opus, extinderea prin achiziţii reprezintă o prioritate pentru doar 1% dintre respondenţi.

Studiul Deloitte CFO Survey România 2023 a fost efectuat în perioada dintre sfârşitul lunii octombrie şi jumătatea lunii decembrie 2022. Răspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la peste 620 de directori financiari din 15 ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Din multiple cauze aceasta prognoza va fi o eroare.
    E clar ca nu va fi atinsă sau va fi un pic peste zero!
    Plecând doar de la blocajul PNRR care se prefigurează acum, e clar ca nu vor fi surse de finanțare a bugetului de stat, a investițiilor în economie, șamd.
    De unde crestere economica?😬
    Din inflația de peste 10%?
    E de manual ca nu va fi decât bătălia petru rotativă, bătălia pentru surse date Primarilor care sa le aduca voturi in 2024!😲
    Cresterea economica nu se bazează pe panseluțe si borduri!☹☹
    Salvati acest link!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.