OCDE: Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit faţă de acum câteva luni/ Șocul inflației se atenuează

calcule economie grafic Foto: Pexels

Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit faţă de acum câteva luni, deoarece şocul inflaţiei se atenuează, dar majorarea dobânzilor va menţine riscurile ridicate, a anunţat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), majorând previziunile pentru principalele economii, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

După o creştere de 3,2% anul trecut, economia mondială este în grafic pentru a înregistra un avans de 2,6%, după ce înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale îşi face pe deplin efectul, se arată în raportul interimar al OCDE dedicat perspectivelor economice.

Organizaţia cu sediul la Paris a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale, de la un nivel 2,2% previzionat în noiembrie, citând declinul preţurilor la energie şi alimente, şi atenuarea restricţiilor din China.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În 2024, avansul PIB-ului global ar urma să accelereze la 2,9% – faţă de un nivel 2,7% previzionat în noiembrie, în contexul reducerii efectelor asupra gospodăriilor de pe urma preţurilor ridicate la energie.

În G20, inflaţia va scădea de la 8,1% în 2022 la 5,9% în 2023 şi 4,5% în 2024 – încă mult peste ţintă, în pofida majorării dobânzilor de către băncile centrale. Impactul deplin al dobânzilor mai ridicate este dificil de evaluat, susţine OCDE, avertizând că presiunile sporite asupra celor care au luat împrumuturi ar putea avea ca rezultat înregistrarea de pierderi la unele bănci, aşa cum a fost recent cazul cu prăbuşirea grupului american Silicon Valley Bank (SVB).

Fără a ţine seama de turbulenţele de pe pieţele financiare după colapsul SVB şi îngrijorările legate de situaţia băncii elveţiene Credit Suisse, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să majoreze dobânda de referinţă cu încă 50 puncte de bază, pentru a contracara inflaţia ridicată.

OCDE previzionează că ratele dobânzilor vor atinge un vârf de 5,25 – 5,5% în Statele Unite şi 4,25% în zona euro.

De asemenea, OCDE se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei SUA de la 1,5% anul acesta la 0,9% anul viitor, deoarece dobânzile mai ridicate afectează cererea. În noiembrie, instituţia previziona un avans de 0,5% în 2023 şi de 1% în 2024.

Stimulată de atenuarea restricţiilor, China ar urma să înregistreze o creştere a economiei de 5,3% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, după ce în noiembrie instituţia previziona un avans de 4,6% în 2023 şi de 4,1% în 2024.

Şi perspectivele pentru zona euro au fost revizuite în creştere, în urma scăderii preţurilor la energie. Cele 20 de ţări din zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8% în 2023 şi de 1,5% în 2024. În noiembrie, OCDE previziona un avans de 0,5% în 2023 şi de 1,4% în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: