Președintele Consiliului European apără acordul cu Beijingul în privința investițiilor

Xi Jinping. Sursa: Facebook Foto: Xi Jinping / Facebook

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat acordul asupra investițiilor încheiat între Bruxelles și Beijing, “un pas enorm în direcția bună”, înaintea unei întâlniri cu președintele american Joe Biden.

Președintele instanței care reprezintă cele 27 de state membre ale UE va participa la summitul G7, organizat de vineri până duminică în Anglia, înainte de a-l primi pe Joe Biden în 15 iunie la Bruxelles, alături de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit boursorama.com.

După tensiunile puternice dintre UE și SUA în perioada adminsitrației Trump, Charles Michel a lăudat eforturile lui Joe Biden de a restabili relațiile dintre cele două blocuri și revenirea la un “parteneriat puternic”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În relațiile sale cu China, UE “nu va face compromisuri cu valorile sale și libertățile fundamentale sau cu drepturile omului”, a susținut el.

Dar, a explicat acesta, într-o discuție cu ziariștii, “dorim să reechilibrăm relația economică cu China”.

“În acești ultimi ani am decis să facilităm accesul la piața noastră unică” dar “există o lipsă de reciprocitate” și “s-a decis anul trecut să demarăm o accelerare a negocierilor” în vederea acestui acord.

Comisia Europeană, însărcinată cu politica comercială a celor 27 de state membre, a încheiat la finalul lui 2020 un acord-surpriză cu Beijingul în privința investițiilor, după ani de blocaj. Germania a fost principalul partizan al acestui acord, care are nevoie de aprobarea Paralemtnului European și a statelor membre.

Textul, care vizează deschiderea pieței Chinei pentru companiile europene, este în prezent înghețat în urma sancțiunilor europene împotriva Chinei, acuzată că încalcă drepturile minorității turcofone uigure în provincia Xinjiang.

Beijingul a replicat cu sancțiuni împotriva unor parlamentari europeni și a unor membri ai cercurilor universitare.

Recunoscând că acest acord stârnește dezbateri în Europa, Charles Michel s-a declarat “personal convins că ceea ce se află pe masă este un pas enorm în direcția bună (…) pentru a facilita investițiile societăților europene” subliniind de asemenea “angajamentele asumate de autoritățile sociale în ceea ce privește drepturile sociale” prevăzute de acord.

Încheierea acestui acord a fost o surpriză și pentru Washington, care contează pe aliații săi pentru a-și susține politica de fermitate în fața Beijingului.

Charles Michel a respins orice naivitate în relația cu Beijingul, afirmând că pozițiile Americii sunt “foarte asemănătoare” cu cele ale europenilor.

“Pentru ei, este un concurent, dar este la fel de important să cooperezi cu China când este necesar”, a concluzionat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: