Închiderea capacităţilor pe cărbune trebuie să aducă, după sine, înlocuirea lor cu cele pe regenerabile şi gaze naturale, a afirmat, marţi, Elena Popescu, Ministerul Energiei, Direcţia Generală Politici Energetice şi Green Deal, în cadrul unui eveniment de specialitate, citat de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Nu putem închide 5.000 MW până în 2026 şi să le locuim numai cu regenerabile. Capacitatea pe regenerabile va creşte, ne aşteptăm să crească până în 2035″, a menţionat Elena Popescu, la conferinţa „Tranziţia energetică în perioada de criză: Obstacole şi oportunităţi”.
În opinia sa, pentru perioada aceasta de tranziţie este nevoie de “capacităţi de backup” şi pentru a se asigura stabilitatea şi rezilienţa sistemului energetic.
Ea a subliniat că, la nivelul tuturor statelor membre şi mai ales în zonele din estul Europei şi din Europa Centrală, s-au luat măsuri de criză în contextul reducerii dependenţei de gazul rusesc şi, în context, fiecare stat membru şi-a luat măsurile de criză necesare.
„Acum avem un calendar agreat cu Comisia Europeană – şi sperăm că acest jalon de închidere a celor 660 de MW este considerat îndeplinit în cadrul PNRR”, a adăugat Elena Popescu.
Guvernul a decis trecerea în conservare a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pe o perioadă de 3 ani sau chiar scoaterea din exploatare, începând cu luna iunie 2023, în vederea clarificării unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR ce ţin de reforma pieţei energetice, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în martie.