Cristian Ghinea îl provoacă pe Marcel Ciolacu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD

Cristian Ghinea, Marcel Ciolacu Sursa foto: Inquam Photos

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, îl provoacă pe liderul PSD Marcel Ciolacu la un pariu, spunând că își va da demisia dacă Planul Național de Redresare și Reziliență nu va fi aprobat de către Comisia Europeană. În schimb, dacă acesta este aprobat, Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze din funcția de președinte al PSD. Ghinea impune și un termen limită: data de 30 septembrie 2021.

„Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!”, este mesajul pe care i-l transmite Cristian Ghinea lui Marcel Ciolacu, după ce liderul PSD a afirmat, joi seară, că PNRR a fost „pulverizat” de Comisia Europeană. El s-a referit la faptul că anumite companii au făcut unele documente din PNRR pentru a beneficia direct de bani, fapt pe care l-a catalogat drept infracţiune. Comisia Europeană a transmis joi guvernului o serie de observații la PNRR trimis formal de România la 31 mai, semnalând o serie de erori, inadvertențe și lipsuri din documentație.

Cristian Ghinea afirmă că observațiile sunt pur și simplu „întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior. Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, a transmis Ghinea.

Ministrul a precizat că în această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeană unde s-a trecut prin aceste tabele. „Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem”, a explicat el.

Potrivit lui Ghinea, la toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE și aplicanții care au depus proiectul le lămuresc, ceea ace parte din treaba obișnuită a acestui minister.

„Cum ne-am putea imagina că la un program de țară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare? Trecând cu calm prin aceste tabele, cele mai multe sunt ușor de clarificat. De pildă, comentariile Comisiei pe secțiunea Transport, la modernizarea căilor ferate Comisia observă costurile pe care le consideră ridicate. Colegii de la Ministerul de linie au lămurit deja că acele costuri includ și echipamentele digitale, lucru deja vizibil în altă anexă. Lămurire cerută – caz închis. La școli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piață legate de clădiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard naționale – cum aceste standarde nu includ ultimele cerințe europene, vom insista în dialog că studiul de piață este metoda realistă de costing. Am cerut miniștrilor de linie să acorde atenție acestui exercițiu și acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate”, arată ministrul.

Potrivit lui Cristian Ghinea, acesta este „un dialog normal, tehnic și bazat pe evidențe, e cumva de așteptat că fiind greu de furat PSD nu înțelege nimic din proces”.

„PSD a «citit» anexele de la PNRR dând click dreapta și căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios și a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâția experți deștepți, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea? PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească”, arată ministrul Proiectelor Europene.

Cristian Ghinea îi face, în același timp, o propunere lui Marcel Ciolacu, „ca să scăpăm de emoții”.

„Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te ține?”, a conchis Ghinea.

Comisia Europeană a trimis guvernului o serie de observații la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis formal de România la 31 mai, potrivit unor documente consultate de Economedia.ro. Mecanismul de feedback e unul prevăzut de regulamentul european care guvernează mecanismul de reziliență și permite Comisiei Europene să ceară fiecăruui stat membru informații suplimentare despre proiectele trimise pentru finanțare.

În documentele consultate de G4Media.ro, Comisia Europeană semnalează o serie de erori, inadvertențe și lipsuri din documentația trimisă de România: standarde de cost inexistente sau fără justificare, diferențe între sumele cerute, lipsă de metodologie, amestecarea unor subcomponente etc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.