Mediul de afaceri, după ce premierul a acuzat marii contribuabili de „gaura” din buget: Marile companii au o disciplină fiscală ireproșabilă, ele achită mereu la timp taxele și impozitele

Radu Burnete

Marii contribuabili din România au o disciplină fiscală ireproșabilă și achită mereu la timp taxele și impozitele, afirmă Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, după ce premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că marii contribuabili sunt de vină pentru „gaura” de colectare din primele luni ale anului pentru că ei nu și-au plătit datoriile la buget.

„Confederația Patronală Concordia consideră că declarația premierului cu privire la cauzele deficitului bugetar generează controverse și interpretări nedorite. Din analizele noastre, marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproșabilă an de an și nu avem informații care să ne facă să credem că în primul trimestru din 2023 lucrurile ar fi stat altfel. Pentru majoritatea marilor companii private din România care și-au plătit și își plătesc mereu taxele la timp această generalizare înseamnă o nemeritată stigmă. Dacă sunt cazuri punctuale ele trebuie transparentizate pentru a fi remediate. Cifrele din trecut arată că în general nu marile companii din mediul privat sunt cele care acumulează obligații fiscale restante. Dimpotrivă, bunul mers al finanțelor publice depinde de aceste companii și de faptul că achită mereu la timp taxele și impozitele”, afirmă Radu Burnete.

Potrivit lui, este neclar dacă avem de a face cu o colectare slabă cauzată de întârzieri la plată sau o supraestimare a veniturilor.

„Să ne aducem aminte de avertizările Consiliului Fiscal dinaintea adoptării bugetului pe anul acesta. Încă din decembrie anul trecut Consiliul Fiscal considera probabilă încasarea în 2023 a unor venituri cu 11,3 mld de lei mai mici comparativ cu țintele asumate, reprezentând circa 0,73% din PIB, inclusiv din supraevaluarea unor venituri fiscale, dar nu numai. Iată că vedem această avertizare materializându-se. Pe lângă acestea România are în continuare o problemă nerezolvată cu evaziunea fiscală și cu economia neagră și asta reiese din toate analizele Comisiei Europene privind sumele de TVA necolectate din toată Europa unde România este în capul clasamentului. În măsura în care datele Guvernului arată că analiza noastră este incorectă suntem deschiși la dialog pentru a înțelege și corecta, dar și pentru a reconfirma disciplina fiscală a celor pe care îi reprezentăm”, mai arată directorulul executiv al Concordia.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, că deficitul de colectare din primele trei luni ale anului se datorează faptului că marii contribuabili nu și-au plătit datoriile și a făcut un apel la aceștia să plătească și la instituțiile de colectare să se ocupe de colectarea acestor sume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *