Premierul Nicolae Ciucă spune că marii contribuabili nu și-au plătit datoriile la buget și anunță măsuri fiscale pentru a se încadra în ținta de deficit. Apel la plată și la instituțiile de colectare / Câciu: Nu este o „gaură” la buget

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, că deficitul de colectare din primele trei luni ale anului se datorează faptului că marii contribuabili nu și-au plătit datoriile și a făcut un apel la aceștia să plătească și la instituțiile de colectare să se ocupe de colectarea acestor sume.

„Am luat decizia ca la nivelul guvernului – o decizie pe care am discutat-o și în coaliție – să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri”, a declarat premierul, joi, în deschiderea ședinței de Guvern.

El a cerut șefilor de la Finanțe, ANAF, mari contribuabili și de la Vamă să se ocupe de colectarea sumelor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministrul Câciu, cu șeful ANAF Heiuș, cu șeful de la marii contribuabili Mișa, cu șeful de la Vamă Mihei. Toți acești conducători de instituții trebuie să înțeleagă că este nevoie de o coordonare foarte bună între instituții, dar în același timp și de o coordonare și de un dialog cu cei care lucrează în mod nemijlocit. Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm”, a afirmat el.

Premierul a precizat că Guvernul va prezenta săptămâna viitoare măsuri fiscale care să eficientizeze cheltuirea banilor publici, însă el a precizat că nu vor fi „măsuri de austeritate”, nu vor afecta investițiile și de asemenea nu vor fi introduse taxe și impozite noi.

„Am vrut, ca măsură de siguranță, să facem în așa fel încât, prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba cel mai probabil săptămâna viitoare după ce vom avea o decizie în coaliție, să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit. Nu vorbim de măsuri de austeritate, pentru că am văzut în ultimii ani că orice economice, nu numai cea românească, nu se dezvoltă și nu funcționează în parametri normali, pe măsuri de austeritate. În schimb, pe măsuri de cumpătare cred că se poate discuta în așa fel încât gestionarea banilor publici să se facăî ntr-un mod cât mai eficient. Aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și de asemenea nu vor fi introduse taxe și impozite noi. Nu vizăm de niciun fel măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetățenilor”, a declarat Ciucă.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a subliniat că nu există nicio „gaură” la buget, ci este vorba de o eficientizare a cheltuielilor publice care să creeze spațiu fiscal pentru a veni cu măsuri de sprijin pentru populație și economie.

„Este vorba de o eficientizare a cheltuielilor publice. O să fie o ordonanță de măsuri fiscal-bugetare care duce pe o serie de canale cheltuielile care au fost alocate în bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente care pot rezolva și alte chestiuni care au apărut și pe care le cunoaștem dar pe care putem să le ajutăm să se îmbunătățească. Mă refer de exemplu la balanța comercială. Un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare. Sunt entități statale, și la nivel de unități administrativ-teritoriale, care încercăm, pe baza directivelor europene, vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit care să ducă la internalizarea consumului în sensul sprijinirii diminuării deficitului de balanță comercială. Pe de altă parte sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Cred că cel mai important lucru este să vedem unde se pot face flexibilizări de cheltuieli, iar pe spațiul fiscal creat să se poată veni cu măsuri de sprijin. Clar nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal sau salarii, dar, evident, o să avem în acest an și reformele din PNRR, care vor elimina inechități, vor ajusta ceea ce înseamnă situația cheltuielilor rigide. Nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci intrarea pe șablonul ponderilor în PIB din perspectiva acordului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană”, a declarat Câciu.

Ministrul Finanțelor a afirmat că măsurile vor fi prezentate luni sau marți.

„Dar, încă o dată, nu există niciun fel de gaură la buget. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și al economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Și, în contrapondere, pentru că ați amintit la început de instituțiile care trebuie să se ocupe de colectare, și un plan de acțiune pe care instituțiile respective și le-au asumat pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum este programul bugetar”, a precizat Câciu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce dramă, să avem acești păcălici numiți de grupul infracțional PSD-PNL-Dan Voiculescu în funcții pentru care nu sunt pregătiți cu nimic mai mult ca panarama aia de Dăncilă!

  2. Nu suntem decat o masinarie de cheltuit bani de la buget care isi inventeaza functiuni si organigrame pentru a da salarii uriase bugetarului.
    Cascaval la politicieni!😪😪

  3. Pas cu pas băieți!
    Anulati favoritismele!
    Anulati pensiile speciale!
    Desfiintati cumul de salariu cu pensia!
    400.000 de cumularzi pot merge la pensie si se ciuruieste numai bugetul de asig.sociale cu pensiile lor colosale.
    Se caștiga la bugetul statului pentru ca:
    – se reduce nr de bugetari cu 400.000,
    – se stopeaza traficul de influenta daca dispar acesti bugetari din functii importante.
    Daca doresc munca dupa implinirea varstei legale de pensionare(65 ani respectiv 62) sa fie impozitati cu 25% sau chiar 40% si nu va dau numele celor cu salarii de peste 10000 € si pensii de 8000 €.
    Pe luna!
    Numele sunt deja cunoscute dar cel mai important e ca nu aduc plusvaloare Romaniei!
    Doar flatulente!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.