China admite un incident minor la centrala nucleară din Taishan

Radioactivitate pixabay.com

Un mic număr de bare de combustibil deteriorate s-au aflat la originea unei acumulări de gaze radioactiv în centrala nucleară din Taishan, au afirmat miercuri autoritățile chineze, care resping însă orice pericol, scrie Le Figaro.

Televiziunea americană CNN a anunțat luni o posibilă „scurgere” în această centrală din sudul Chinei, care dispune de singurele reactoare EPR aflate în funcțiune în lume. Această tehnologie, concepută pentru a oferi o putere și o siguranță ameliorate, este prezentată drept vârful de lance al industriei nucleare franceze prin EDF.

Beijingul a relativizat până acum riscurile și a afirmat că nivelele de radioactivitate din jurul centrale sunt normale. Miercuri, ministerul chinez al Mediului și Autoritatea pentru siguranță nucleară au dat primele explicații tehnice. Într-un comunicat comun, au recunoscut o creștere a radioactivității în interiorul unuia dintre reactoare provocată de „circa cinci bare de combustibil deteriorate”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Un fenomen calificat drept „curent” de autorități, provocat de „factori incontrolabili” în procesul de producție, de transport sau de instalare în centrală. Barele de combustibil conțin pastile de uraniu și furnizează energia în inima reactorului nuclear. Creșterea radioactivității se situează în banda de fluctuație admisă dar „nu există scurgeri radioactive în mediu”, potrivit comunicatului autorităților chineze.

EDF, care este acționar în proporție de 30% în centrala din Taishan alături de grupul chinez CGN, a vorbit luni de prezența de „gaze rare” în circuitul primar al reactorului. Procedura prevede ca aceste gaze să fie colectate și tratate pentru a retrage radioactivitatea, înainte de a fi eliberate în aer.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: