Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), arată, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ordonanţa Guvernului privind măsurile de reducere a cheltuielilor „are consecinţe catastrofale” pentru Timişoara care este în acest an Capitală Europeană a Culturii. Potrivit ordonanţei, spune Fritz, Timişoara trebuie să taie 36 milioane lei de la „bunuri şi servicii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale şi au ajuns să taie curentul pe stradă. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului trecută ieri are consecinţe catastrofale pentru multe oraşe, dar mai ales pentru Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2023. Concret, Guvernul ne impune să tăiem 10% din cheltuielile cu “bunuri şi servicii” deja bugetate pentru anul 2023. Pentru Timişoara asta înseamnă peste 36 de milioane de lei”, a scris sâmbătă, Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

Edilul a precizat că „bunuri şi servicii” nu înseamnă pixuri şi scaune pentru funcţionari, ci iluminat public, reparaţii de drumuri sau chiar întreţinerea spaţiilor verzi.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Mulţi cred că bunuri şi servicii înseamnă pixuri şi scaune pentru funcţionari. Nimic mai fals. Bunuri şi servicii înseamnă banii pentru iluminat public, pentru reparaţii drumuri, pentru finanţarea proiectelor culturale, pentru întreţinerea spaţiilor verzi sau factura la curăţenia stradală. În plină capitală culturală, suntem forţaţi nu doar să oprim o parte din finanţările culturale, ci să tăiem din cheltuieli care fac ca vizitatorii să fie primiţi într-un oraş curat şi îngrijit”, mai scris Fritz.

Primarul municipiului Timişoara arată că ecomonia pe care trebuie să o facă se va simţi „mai tare” deoarece o parte din bani au fost deja cheltuiţi.

„Tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimţite mult mai tare decât doar cu 10%. Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci “economia” de 10% din bugetul anual trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%. Cât de absurd e asta în contextul unei inflaţii de peste 15%? Cum să dăm mai puţini bani pentru drumuri şi iluminat dacă facturile de fapt au crescut? Bineînţeles că niciun leu din aceste “economii” nu va acoperi gaura din bugetul de stat. Oricum putem să cheltuim doar din veniturile proprii, adică din taxele şi impozitele locale şi din impozitul pe veniturile muncite de timişoreni”, precizează Dominic Fritz.

În final, Dominic Fritz spune că tot ce face acum Guvernul este să arunce în haos bugetele locale.

„Cu această decizie am văzut un guvern ori inconştient, ori incompetent, ori iresponsabil, ori toate trei. Un guvern care crede că prosteşte populaţia cu o soluţie miraculoasă care ar acoperi gaura de 20 de miliarde de la bugetul de stat, dar tot ce face este să arunce bugetele locale în haos”, a concluzionat primarul municipiului Timişoara.