Președintele Joe Biden: Statele Unite pregătesc împrumuturi de 4 miliarde de dolari pentru proiectul reactoarelor nucleare mici din România pentru a consolida independența energetică

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat sâmbătă la summitul marilor economii din Grupul celor 7 (G7) că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru un împrumuturi potențiale de 4 miliarde de dolari proiectul reactoarelor nucleare mici din România, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de G4Media.

E vorba despre proiectul dezvoltat de compania americană NuScale în parteneriat cu compania română cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica la Doicești (Dâmbovița).

Sprijinul pentru proiect a fost anunțat de U.S. International Development Finance Corporation (DFC), instituția financiară de dezvoltare a guvernului SUA care oferă oportunități de investiții private pentru piețele emergente (un miliard de dolari) și de banca guvernamentală U.S. EXIM (împrumut potențial de 3 miliarde de dolari).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

”Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea primei centrale SMR de acest tip din România, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, împreună, se ridică la o valoare totală de până la 275 de milioane de dolari în faza inițială. Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), furnizarea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului. În plus, DFC și U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului. Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată comunicatul Casei Albe.

Context. În ianuarie 2023, compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Astfel, RoPower devine al doilea client al companiei americane NuScale, prin planul de construire a centralei de la Doicești (Dâmbovița).

Lucrările pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești din România.

Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru evaluarea impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

„Începerea de către NuScale a lucrărilor de inginerie și proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

„Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare și studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură și mai performantă tehnologie, precum și amplasamentul potrivit”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

Începerea acestei etape 1 de lucru vine după semnarea în luna iunie 2022 a unui memorandum de înțelegere între NuScale și Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice și activități de autorizare și de obținere a licențelor pentru proiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Si Ceausescu a imprumutat bani de la FMI sa cumpere tehnologia canadiana pentru Cernavoda… deci tot independenta este..

    • Cand n-a mai jucat cum ii cantau ei, i-au luat ,,clauza natiunii celei mai favorizate” impovarand Romania in datorii. Pe de alta parte, tehnologia producerii energiei nucleare actuala nu este o investitie de viitor.

  1. SUA imprumuta energie nucleara cu 4 miloane de dolari.Esre culmea cinismului Romania nu are atatia bani penrru a cumoara energie nucleara.Noi ca si popor nu ne putem umili nu dorim energie de la americani.Joe Biden trebuie sa inteleaga energia nu se cumpara in Romania nu este tara lui

    • S-a imprumutat pentru industrializarea tari cu cea mai performanta tehnologie occidentala in autoturisme, hidrocentrale, santiere navale, vapoare, petrochimie, centrala nucleara, etc, apoi n-a mai putut achita ratele si cheltuielile curente cu piesele de schim la revizii care sunt tot o datorie pe termen nelimitat si trebuiau platite tot in valuta. Rusii lui Iliescu ii taiasera petrolul, gazul si curentul sa adere la reforma postrevolutionara, Occidentul ii marise ratele prin clauze de risc si fortau falimentul, El umbla disperat prin intreprinderile construite cu Occidentul si spunea tovarasilor ca tara a investit multa valuta in tehnologie moderna iar ei nu fac planul nici sa plateasca piesele de schimb. O nava similara cu Biruinta lui Basescu astepta in santierul naval Constanta deoarece nu aveau valuta sa cumpere pompele de echilibru din Japonia. Independenta a fost sabotata si distrusa. Rusii nu l-au crutat pentru tradarea din Cehoslovacia. Asa ca degeaba a scapat de datorii ca investitiile te fac dependent de alte datorii pentru intretinere, revizii si piese de schimb, etc.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.