România este în topul țărilor producătoare de usturoi din Uniunea Europeană, însă producția scade de la an la an, în ciuda sprijinului guvernamental

usturoi Sursa foto: Unsplash / Omer Haktan Bulut

România este în topul țărilor producătoare de usturoi din Uniunea Europeană. În 2022, în România au fost produse peste 21.000 de tone de usturoi, conform Biroului European de Statistică Eurostat. Cifra este însă în continuă scădere, în ciuda sprijinului guvernamental acordat producătorilor.

În 2021, România se situa pe locul 2 în topul producătorilor europeni de usturoi. Spania, cu o producție de 315.720, se situa pe primul loc, iar România îi urma, cu o producție de 30.130 de tone.

Producția de usturoi la nivel local s-a redus destul de mult în ultimul deceniu. În 2010, România producea peste 67 de mii de tone de usturoi, iar în 2017 producția cifra 55,6 mii de tone, în 2018 producția, potrivit datelor Eurostat, era de 28,8 mii de tone de usturoi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Producția a scăzut în ciuda faptului că România alocă sprijin producătorilor de usturoi. În anul 2022, România a alocat aproximativ 21 de milioane de lei în cadrul Programului de susţinere a producţiei de usturoi. Programul continuă și în anul 2023, cu un buget de 29,7 milioane de lei. Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obține ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Citește și:

Producătorii de usturoi din Buzău vor să scoată pe piață produse de nișă / Usturoiul afumat şi ”ţuica” din usturoi ar urma să compenseze profitul tot mai mic de pe urma acestei culturi

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: