România este pe locul 2 în UE la exporturile de grâu pe piețele terțe, în ciuda temerilor că cerealele ucrainene tranzitate prin Portul Constanța ar putea compromite exporturile românești

Grau sursa foto: Pexels

Livrările de grâu din România, pe piețe din afara Uniunii Europene, au ajuns la 4.053.279 t, între 1 iulie 2022 – 28 mai 2023. Aceasta este a doua cantitate din Uniunea Europeană. Pe primul loc se situează Franța, cu 9.689.961 tone. Pe locul trei se află Germania, cu 3.606.917 t, scrie Lanțul Alimentar. Aceste cifre bune vin în ciuda temerilor că cerealele ucrainene tranzitate prin Portul Constanța ar putea compromite exporturile românești.

Raportată la exporturile din ultimii zece ani, cantitatea vândută anul acesta este una dintre cele mai mari, cu precizarea că până la sfârșitul anului comercial, adică până în 30 iunie 2023, va mai crește până la un nivel de, probabil, 4.200.000 t.

În clasamentul ultimului deceniu, livrările de anul acesta se situează pe locul cinci, cu posibilitatea să fie pe locul patru, până la finalul lunii iunie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Exporturile crescute nu reflectă și încasări pe măsură din partea fermierilor din România, care au vândut grâul la prețuri tot mai mici față de vârful atins în august 2022 ( 430 euro/t, în portul Constanța ), în condițiile în care costurile de producție din toamna anului 2021 – primăvara anului 2022 au fost ridicate.

Însă cantitatea de peste 4.000.000 t de grâu livrată în acest an comercial arată și că temerile formulate de-a lungul timpului și speculate propagandistic, potrivit cărora cerealele tranzitate din Ucraina prin portul Constanța vor bloca și compromite exporturile de grâu românesc, nu s-au adeverit.

Citește integral pe Lanțul Alimentar.

Citește și:

EXCLUSIV România a cerut UE să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina până la finalul anului 2023

Fermierul Dimitrie Muscă din Arad a făcut afaceri prospere în 2022. Muscă se opunea tranzitului de cereale din Ucraina, pentru că „îi bagă în faliment pe fermierii români”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: