Marea Britanie ar urma să aibă cea mai mare rată a inflației dintre toate economiile avansate în acest an

cumparaturi, magazin, cos de cumparaturi, supermarket sursa foto: Pixabay

Marea Britanie va înregistra în acest an cel mai ridicat nivel de inflație dintre toate economiile avansate, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citate de CNBC.

Marea Britanie va raporta o inflație globală de 6,9% în acest an, peste media OCDE de 6,6% pentru 2023. Dintre țările analizate în cele mai recente perspective economice ale OCDE, doar Argentina și Turcia ar urma să aibă o rată globală mai mare decât cea din Marea Britanie în acest an. Rusia, afectată de sancțiuni, este prognozată să aibă o inflație globală de puțin sub 5,4% în 2023.

Se preconizează că inflația globală din Marea Britanie “va încetini pe fondul scăderii prețurilor la energie și va coborî aproape de țintă până la sfârșitul anului 2024”, a precizat OCDE. “Inflația de bază ar urma să fie mai persistentă din cauza inflației puternice a serviciilor, retrăgându-se abia la 3,2% în 2024”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acest lucru evidențiază presiunea cu care se confruntă Banca Angliei, care a majorat dobânzile cu încă 25 de puncte de bază în luna mai pentru a aduce rata dobânzii principale la 4,5%. La momentul respectiv, banca centrală a recunoscut că inflația a fost “mai mare decât se aștepta” în primul trimestru al anului, în mare parte din cauza prețurilor la alimente.

În fața legislatorilor britanici, guvernatorul Andrew Bailey a declarat luna trecută că modelul de prognoză al băncii nu funcționa bine și că, prin urmare, cei care stabilesc ratele îl folosesc mai puțin. Guvernatorul Bailey a vorbit, de asemenea, despre “lecții foarte mari de învățat”, după ce banca centrală a eșuat în mod repetat să prevadă mai multe creșteri ale inflației.

Se așteaptă ca BoE să majoreze din nou ratele la următoarea ședință, pe 22 iunie.

“Politica monetară va rămâne restrictivă, influențând din ce în ce mai mult producția și scăzând inflația, iar orientarea fiscală va fi restrictivă în perioada 2023-24. Cu toate acestea, rămâne puțin spațiu fiscal, ceea ce lasă guvernul expus în mod semnificativ la mișcările ratelor dobânzilor”, a mai spus OCDE.

În ceea ce privește așteptările de creștere, instituția cu sediul la Paris a precizat că PIB-ul Marii Britanii va fi “modest”, de 0,3% în acest an, dar se va îmbunătăți la 1% în 2024.

În plus, se așteaptă ca șomajul să crească la 4,5% în 2024.

Paul Dales, economist-șef pentru Marea Britanie la Capital Economics, a declarat într-o notă de săptămâna trecută că există tot mai multe dovezi că presiunile asupra prețurilor sunt generate pe plan intern și că acest lucru împinge în sus așteptările privind ratele.

“Suntem de acord cu piețele că ratele vor crește în continuare și am revizuit în sus prognoza noastră privind vârful ratei bancare cu 75 de puncte de bază, de la 4,50% la 5,25%. Iar acum credem că ratele nu vor începe să scadă până în a doua jumătate a anului viitor”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Prognozele astea sunt niste fumigene!
    Dau nastere la tot felul de speculatii, sunt hrana pentru politicieni si petru cei ce pun pret pe ele.
    Se schimba de 3 sau 4 ori pe an si in final inflatia e de doua cifre!
    E o lupta :
    Care livrează mai multe prognoze!
    Avalanșa!😵

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.