România exportă gaze în Ucraina: 900.000 de metri cubi trec peste graniță

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Astăzi, 13 iunie, România exporta 0,9 milioane de metri cubi de gaze în Ucraina, conform datelor Transgaz analizate de Economedia. Țara noastră mai exporta și în Ungaria, 6,5 milioane de metri cubi. În același timp, importurile din Bulgaria sunt de 5 milioane de metri cubi.

Exporturile de gaze ajung azi să fie de 7,4 milioane de metri cubi, importurile totale sunt de 5 milioane de metri cubi, iar producția internă era, marți, de 23,2 milioane de metri cubi.

Nu este clar dacă exportul evidențiat de datele interactive Transgaz este din producția internă sau reprezintă doar tranzit de gaze.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Economedia.ro a scris deja că, în iunie, România a devenit net exportator de gaze, pe fondul sistării importurilor (gazoductul TurkStream, care aduce gaze din Rusia, via Turcia, către sudul Europei și România, este în revizie) și a consumului intern redus. Acum doar constatăm că acest export tot crește. A plecat de la 3,2 milioane metri cubi, la începutul lunii iunie, a ajuns la 3,9, apoi 4,2, 4,9, iar acum 6,5 milioane de metri cubi prin gazoductul Arad-Szeged, alături de cei 0,9 milioane de metri cubi către Ucraina.

În afară de acest export, constatăm, din datele interactive Transgaz, că și stocarea în depozite este la cote mari – 8,1 milioane metri cubi, azi. Acest lucru înseamnă că tot consumul intern este de 8 milioane de metri cubi (producție totală – export – înmagazinare depozite). Practic, se înmagazinează în subteran mai mult decât consumă toată România. În această perioadă, când suntem încă departe de sfârșitul ciclului de stocare gaze – 30 octombrie, depozitele României sunt pline la peste 60%, potrivit Transgaz.

„Sunt 8 firme care exportă ,printre care si OMV-Petrom, care are cel mai mult – 1,2 milioane metri cubi pe zi”, ne-a spus o sursă.

Petrom este unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, alături de Romgaz. Fiecare dintre cele două firme produc circa 4 – 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Directorul-adjunct al Romgaz, Aristotel Jude a precizat că societatea de stat nu exportă gaze.

O altă sursă din piață ne-a confirmat că Petrom este cel mai mare exportator, în aceste zile, compania vânzând unei companii de trading deținute tot de OMV – acționarul majoritar al Petrom. „Pentru Petrom, acum este mai avantajos să vândă gaze decât să le ardă pentru generarea de electricitate (Petrom deține termocentrala Brazi, pe gaze, dar care este oricum în revizie  – n.r.). Este vorba și despre consumul intern , foarte scăzut. Vând la export, n-au ce face. O altă firmă care exportă este MET(MET Romania Energy, deținută de grupul maghiar MOL – n.r.)”.

În primele zile ale lui iunie, au existat și unele exporturi către Republica Moldova, însă cantități mici.

Consumul de gaze, oricum mai scăzut în mod tradițional în această periodă de vară, este și mai redus ca urmare a faptului că cel mai mare producător de energie electrică folosind gaze, centrala Petrom de la Brazi, este într-o revizie prelungită, iar consumul industrial nu și-a revenit – abia săptămâna trecută Azomureș, cel mai mare consumator de gaze al țării, a anunțat că a repornit producția unor sortimente de îngrașaminte, dar la doar 10% din capacitate.

Faptul că, în această perioadă, România devine net exportator de gaze este un trend pe care, în general, piața de energie locală a intrat în acest an. La electricitate, tot anul 2023 a fost așa, cu România net exportator. Motivele, în general, sunt aceleași: consumul intern redus, coroborat cu o producție excedentară pe zona de hidro și de regenerabile, cu precădere eolienele. Consumul intern redus vine din faptul că industria energointensivă consumă foarte puțin, marile capacități industriale fiind cu producția închisă sau suspendată. În plus, pe fondul prețurilor mari la electricitate și gaze, românii din sectorul rezidențial au făcut economii, pentru ca facturile să poată fi suportabil de plătit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sunt curios ce s-a exportat către
    Ucraina,valorile bănești și cine
    plătește ,am citit că sunt răi platnici și prin urmare prostime
    vă plăti ,de undeva trebuie să vină
    banii ,altfel ar putea urma niște
    falimente!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.