Avertisment de la Autoritatea de Supraveghere Financiară: Nu dați curs unor “recomandări” de investiţii, făcute în numele Autorităţii/ Diverse persoane pretind că reprezintă ASF și cer bani

autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Facebook/Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenţia asupra faptului că în ultima perioadă au apărut, în spaţiul public, persoane care pretind că sunt reprezentanţi ai Autorităţii şi care contactează cetăţenii fie prin email, fie telefonic, oferind recomandări de investiţii şi solicitând, în acelaşi timp, plata unor sume de bani, informează Autoritatea.

“Dacă aţi fost contactaţi de astfel de persoane trebuie să ştiţi că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu iniţiază astfel de demersuri nici prin email, nici telefonic, nu oferă sfaturi de investiţii, nu solicită sume de bani şi nici date cu caracter personal. Pentru a vă proteja de astfel de iniţiative frauduloase trebuie să abordaţi cu precauţie orice telefon sau email pe care-l primiţi şi să verificaţi întotdeauna adresele de la care aţi fost contactaţi”, au transmis reprezentanţii ASF, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

Potrivit ASF, cei care apelează la astfel de metode ilegale pot clona website-ul ASF şi pot altera informaţiile originale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Website-urile nou create pot fi foarte convingătoare, întrucât conţin elemente de identitate vizuală similare cu cele reale şi includ anumite link-uri şi informaţii de contact copiate de pe website-ul oficial al Autorităţii. Pentru a vă asigura că un website este autentic, verificaţi adresa (URL) care apare în bara de adrese din partea de sus a paginii web. Adresa URL a website-ului oficial al ASF este: https://asfromania.ro/”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, în astfel de cazuri, de obicei, apelurile telefonice primite sunt de la un număr de telefon mobil care aparţine altui stat, adresa de email este a unui cont de tip Hotmail, Yahoo, Gmail etc, de multe ori comunicările în scris conţin greşeli gramaticale sau de ortografie, iar adresa website-ului şi/sau denumirea contului de reţea socială pot conţine mici modificări faţă de cele oficiale, ca de exemplu semne de punctuaţie suplimentare.

“ASF a adoptat o serie de măsuri pentru a împiedica copierea şi utilizarea în mod fraudulos a adreselor de email ale angajaţilor, însă există posibilitatea ca persoanele care apelează la metode ilegale să vă inducă totuşi în eroare”, se mai spune în comunicat.

Astfel, pentru protejarea de tentativele de fraudă, ASF recomandă să nu fie furnizate informaţii personale în urma unui apel primit şi nu trebuie să se apeleze înapoi, folosind datele de contact pe care le furnizează apelanţii.

“Dacă aveţi suspiciuni cu privire la un apel, întrerupeţi imediat comunicarea. Pentru a vă asigura că apelul este autentic, contactaţi-ne telefonic (0800.825.627/021.668.1208) sau prin email (office@asfromania.ro)”, recomandă ASF.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: