Proiectul Ordonanței de urgență pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, care are ca scop implementarea unui program de sprijin pentru acest sector, a fost prezentat în, primă lectură Executivului de ministerul Economiei.
„ Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creșterea producției interne de materiale de construcții cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro și vor duce la scăderea importurilor și la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menținute locurile de muncă din activitățile producătoare de materiale de construcții și din construcții precum și se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat” a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, potrivit unui comunicat al ministerului.
Schema de sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanțării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro, mai notează sursa citată.
Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției.
În cazul în care diferența din valoarea investiției neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporție de 80% creditul utilizat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Atât valoarea ajutorului de stat, cât și cea a garanției pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiția este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor.
Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenței, iar mecanismul și condiționalitățile de acordare a ajutorului de stat, incusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat în deschiderea ședinței de Guvern, că săptămâna viitoare va fi aprobată schema pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.
„În acest moment, România importă jumătate din materia primă folosită în obiectivele publice. Este evident că trebuie să venim cu anumite soluții, mai ales că aceste materiale de construcții sunt furnizate constructorilor după 3 sau 6 luni. Vorbim și de ritmul de investiții din România cu această măsură. Mâine voi avea împreună cu alți ministri o întâlnire cu marii actori din domeniu, vom vedea dacă dânșii vor veni cu anumite modificări sau adăugări la această ordonanță și săptămâna viitoare va fi aprobată în ședința de Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu.