De câțiva ani încoace, unele persoane îi sfătuiesc pe oameni să meargă la benzinărie dimineața devreme pentru a economisi bani. Argumentul lor: răcit de temperaturile din timpul nopții, carburantul este mai dens și ocupă un volum mai mic. Câștigul pentru consumatori ar fi, însă, derizoriu, spun experții în carburanți contactați de TF1info.
În urmă cu câteva săptămâni, un invitat într-o emisiune radio de la un post francez le-a spus ascultătorilor că dacă merg la benzinărie dimineața devreme evită cheltuielile inutile.
Combustibilul s-a “răcit peste noapte”, susținea el, deci este mai dens dimineața. Un volum mai mic înseamnă că “primești mai mult pentru același preț”. Dar câștigul este anecdotic, potrivit experților în carburanți.
Truc real sau legendă urbană? Pentru a afla, TF1info a discutat cu Ufip Énergies et Mobilités, asociația profesională care reunește companiile din sectorul energetic, în special din domeniul combustibililor.
“Din punct de vedere tehnic, dacă ne ținem strict de regulile fizicii, este adevărat să spunem că lichidele se dilată odată cu creșterea temperaturii”, spun specialiștii organizației. Cu toate acestea, “nu vom observa niciodată diferențe semnificative, cu excepția cazului în care diferențele sunt de câteva zeci de grade”.
În practică, diferențele de volum ar fi “imposibil de măsurat în raport cu scara de temperatură pe care o observăm în viața noastră de zi cu zi”.
În plus, combustibilul este depozitat în rezervoare subterane, sub straturi groase de beton. Prin urmare, variațiile de temperatură sunt minime, “la fel ca cele observate într-o pivniță, care rămân în general stabile”. TotalEnergies a confirmat acest lucru și pentru TF1info.
Nu este prima dată când un astfel de sfat este dat șoferilor. În 2008, o asociație americană de consumatori a analizat această problemă. La întrebarea “Puteți economisi bani dacă alimentați dimineața? “, răspunsul a fost “Nu vă bazați pe asta”.
Argumentul invocat a fost același și la vremea respectivă: nopțile mai răcoroase însemnau că puteți beneficia de un combustibil cu o densitate mai mare. O serie de teste au confirmat apoi ceea ce spuneau șefii companiilor specializate în hidrocarburi: acest truc nu funcționează.
Pe un site francez de siguranță rutieră, există multe pagini dedicate condusului economic. Presiunea în pneuri, utilizarea moderată a aerului condiționat și întreținerea atentă a vehiculelor sunt toate recomandate ca instrumente eficiente pentru a reduce consumul de carburant și pentru a reduce costurile de combustibil pe termen lung.