Un sondaj Opinio comandat de Euronews a arătat că 41% dintre maghiari nu plănuiesc să-și facă vacanțe în acest an. Alții găsesc soluții alternative pentru a evita creșterea costurilor.
În Ungaria, temperaturile și inflația sunt în creștere – iar acest lucru lovește puternic industria turismului. Pentru a se răcori, ungurilor le place să facă o baie în lacul Balaton, cel mai mare din Europa Centrală. În orașul Badacsontomaj, situat pe malul lacului, se formează cozi lungi în fața restaurantelor, în ciuda creșterii prețurilor.
Însă, în ultimele săptămâni, presa maghiară a relatat că costurile ridicate au dus la o scădere de 30% a traficului de consumatori locali în luna iunie. Alții susțin că vremea a fost de vină.
„Am avut și noi o vreme ciudată în iunie”, a declarat Péter Vincze, membru al ONG-ului Balaton Circle. „A plouat aproape în fiecare weekend”.
O cameră în apropierea plajei poate costa până la 320 de euro pe noapte, iar o masă poate costa 26 de euro de persoană.
„Aș vrea să protestez puțin împotriva prețurilor exagerate”, a declarat Tamás Flesch, președintele unei asociații hoteliere din Ungaria. „Cei mai importanți trei factori – costurile energiei, costurile forței de muncă și costurile materiilor prime – au crescut atât de mult. Dar întreprinderile nu-și măresc prețurile în funcție de inflație.”
Un sondaj Opinio comandat de Euronews a arătat că 41% dintre maghiari nu plănuiesc o vacanță în acest an.
Cei mai mulți dintre ei spun că nu își permit să plece în străinătate, persoanele în vârstă, în special, alegând să rămână acasă. Alții găsesc soluții alternative pentru a economisi bani.
„Aducem sandvișuri, dulciuri și gustări într-o ladă frigorifică. Așa că nu prea cumpărăm nimic aici, doar înghețată”, a declarat un turist pentru Euronews.
Pentru unguri, Lacul Balaton este în continuare Riviera. Și, cu răcitoare sau case de vacanță, turiștii pot limita impactul inflației actuale – ceea ce înseamnă că spațiul ar putea rămâne la mare preț pe plajele din Balaton în această vară.