Activitatea economică pe plan global încetineşte, în special în sectorul producţiei, şi perspectivele de creştere pe termen mediu rămân fragile, a declarat marţi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Vorbind la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din ţările membre ale G20, care se desfăşoară la Gandhinagar, India, oficialul FMI s-a declarat îngrijorat de diferenţele de performanţă economică dintre ţări.
În sfârşit inflaţia este pe un trend descendent, deşi “inflaţia de bază rămâne ridicată, în pofida înăspririi semnificative a politicii monetare. Totuşi, inflaţia ar putea rămâne mai mult timp la un nivel mai ridicat şi ar putea necesita o înăsprire suplimentară a politicii monetare”, a declarat Georgieva.
Aceasta a adăugat: “Deşi se observă progrese, sarcina noastră nu este încă încheiată – actuala politică monetară trebuie menţinută. O celebrare prematură poate schimba câştigurile obţinute greu în procesul de dezinflaţie”.
Reducerea inflaţiei este o prioritate pentru ţări, alături de eforturi ca reconstruirea rezervei fiscale (buffers) şi reforme care să sprijine creşterea economiei.
“Pentru a sprijini aceste reforme, FMI îşi va extinde activitatea în vederea mobilizării resurselor interne, sprijinirea pieţelor de capital şi îmbunătăţirea mediului pentru investiţiile private – atât interne, cât şi externe”, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.
Georgieva a atras atenţia asupra necesităţii consolidării mecanismului de siguranţă financiar global, inclusiv revizuirea resurselor FMI, un element critic pentru asigurarea predictibilităţii capacităţii instituţiei.
De asemenea, şeful FMI a subliniat progresele înregistrate în restabilirea sustenabilităţii datoriei, dând ca exemplu acordul recent privind restructurarea datoriei Zambiei.