Interzicerea de către India a exporturilor de orez generează noi temeri legate de creșterea prețurilor alimentelor la nivel mondial

orez Sursa foto: Pixabay

India a introdus o interdicție imediată asupra exporturilor de orez alb non-basmati pentru a reduce inflația internă, după ce ploile abundente au afectat culturile interne, ceea ce a ridicat temerile legate de noi creșteri ale prețurilor alimentelor la nivel mondial, relatează The Guardian.

Interdicția vine după eșecul unei taxe de 20% pe exporturile internaționale introduse în septembrie pentru a reduce cererea externă, care a crescut vertiginos după ce condițiile climatice extreme au afectat producția din anumite țări, iar cererea a crescut pe fondul întreruperii aprovizionării cu cereale cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

India este cel mai mare exportator de orez din lume, reprezentând peste 40% din livrările globale. Deși interdicția nu se aplică orezului basmati de calitate superioară – cel mai cunoscut soi din India – orezul alb non-basmati reprezintă aproximativ 25% din exporturi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Vânzările internaționale de orez indian au crescut cu 35% până în iunie, contribuind la o creștere de 3% a prețurilor interne numai în ultima lună. Potrivit Ministerului indian al Consumatorilor, Alimentației și Distribuției Publice, populația din India plătește pentru orez cu 11,5% mai mult decât în urmă cu un an.

Guvernul indian a declarat că interdicția, introdusă joi seara, va “asigura o disponibilitate adecvată de orez alb non-basmati pe piața indiană” și va duce la scăderea prețurilor pentru consumatorii interni.

Inflația alimentară în creștere a pus presiune asupra guvernului BJP din Delhi în perspectiva alegerilor naționale de anul viitor și a alegerilor la nivel de stat din lunile următoare.

Aprovizionarea globală cu alimente a fost afectată de războiul Rusiei din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la mărfuri și cereale în întreaga lume.

Există noi temeri că o nouă criză alimentară globală ar putea fi la orizont după ce Rusia s-a retras la începutul acestei săptămâni dintr-un acord încheiat de un an sub egida ONU, care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, afirmând că decizia sa de a ieși din acest acord este definitivă.

Statele Unite au promis 250 de milioane de dolari pentru a crea și extinde alte rute pentru ca grânele ucrainene să părăsească țara, dar Ministerul rus al Apărării a declarat că orice navă care părăsește un port ucrainean va fi o țintă militară legitimă, ceea ce a ridicat temeri că aprovizionarea ar putea fi perturbată și mai mult.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: