BREAKING În paralel cu negocierile pentru noi taxe și impozite pentru mediul privat, Guvernul înființează super-agenția AMEPIP cu bugetari plătiți cu spor de 50%. Agenția va colecta 0,1% din veniturile companiilor de stat, va avea aproape 100 de angajați și 8 mașini

economie calcule Foto: Dreamstime

Guvernul Ciolacu are pe agenda ședinței de joi o hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care gestionează companiile de stat. Proiectul de hotărâre de guvern arată că veniturile AMEPIP vor fi uriașe: un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiții.

Articol de Cristian Pantazi

Înființarea AMEPIP, cu super-bugetari plătiți cu 50% în plus față de salariul normal, vine pe fondul discuțiilor aprinse din coaliție pe tema măsurilor de austeritate necesare pentru a diminua deficitul bugetar. Liderii PSD și PNL negociază introducerea unor taxe și impozite noi și majorarea unora deja existente.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Proiectul de hotărâre mai arată că numărul maxim de posturi al AMEPIP este de 88, la care se adaugă un președinte și doi vicepreședinți – fiecare cu cabinet propriu, plus un secretar general.

De asemenea, instituția va avea 8 mașini. Nu e clar pentru ce e nevoie de un număr atât de mare, având în vedere că agenția are doar trei demnitari.

Nota de fundamentare a hotărârii de guvern arată că personalul angajat va primi din start un spor de 50% față de salariile normale de încadrare, ceea ce îi transformă pe viitorii angajați în super-bugetari.

Proiectul arată că președintele și vicepreședinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, după un proces de selecție. Secretar general al guvernului condus de Marcel Ciolacu (PSD) este Mircea Abrudean (PNL).

Președintele AMEPIP trebuie să aibă diplomă de licență în domeniul juridic, economic, al administrației publice sau managementului, să aibă o vechime de cel puțin zece ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puțin 7 ani în funcții de conducere executivă în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică, perioadă în care au exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

Context. Super-agenția AMEPIP a fost înființată printr-un proiect de lege inițiat de guvernul Ciucă, sub pretextul unei cereri din PNRR. România și-a asumat eficientizarea administrării companiilor de stat.

AMEPIP pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din lege arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

”În situația în care indicatorii-cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP solicită autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. A terminat masterul vreo amanta si ramanea neprofesionalizata?
    Sa vezi masini, Tesla, Mercedes etc

  2. La fraieri da 5 lei la bon de masa iar ei isi fac societate cu salarii colosale de ordinul miilor de euro pe luna. Nici nu vreau sa stiu ce combinatii mai fac. Inca odata psd si pnl isi bat maciuca de prostii care invart economia cocosandu i cu taxe in timp ce lor si cunostintelor, amantelor si altor prieteni le fac cadou job uri de mii de euro. Sa fie constienti astia ca noile taxe vor fi platite de fraieri peste multi ani de acum incolo.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.