Era „workcation”. Din ce în ce mai multe companii le permit angajaților să lucreze din destinații de vacanță

freelancer, it, munca la distanta, laptop Sursa foto: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke

Dalia Hamiyeh, director de comunicare la Publicis în Lausanne, va petrece o săptămână în această vară lucrând de la distanță în Liban, țara de origine a familiei sale. În 2022, grupul media francez a început să permită personalului să lucreze până la șase săptămâni pe an din oricare dintre cele peste 100 de țări în care are birouri. „Cei mai mulți dintre noi folosesc acest timp în timpul verii”, a spus Hamiyeh, potrivit Financial Times.

Ea va adăuga săptămâna de lucru la o vacanță de două săptămâni. Verișorii ei veniți în vizită din Singapore vor lucra de la distanță alături de ea, iar ea își propune să petreacă micul dejun, prânzul și serile cu familia. „Întotdeauna primesc comentarii de la bunica mea că muncesc prea mult, deși lucrez doar de la 8 dimineața la 6 seara”, a spus ea. „Dar ei înțeleg. Sunt super-recunoscători. Faptul că putem să ne întoarcem, chiar și pentru câteva săptămâni, este mai bine decât nimic.”

„Vacanțele de lucru” de vară – în esență, efectuarea unei munci dintr-o destinație de vacanță – sunt un element relativ nou în meniul extins al opțiunilor de lucru post-Covid. Tendința este atât de proaspătă, încât datele sunt încă puține. Dar o serie de mărturii ale angajaților și politici corporative arată că cererea este puternică.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Într-un sondaj recent YouGov, 53% dintre americanii care pot lucra de la distanță au declarat că sunt interesați să își facă o vacanță de lucru în următoarele 12 luni, interesul fiind cel mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. (Atât americanii, cât și britanicii au indicat Italia ca destinație preferată)

În cel mai bun caz, o vacanță de lucru poate stimula productivitatea, oferind în același timp o parte din relaxarea unei vacanțe. Philippa Brackfield, o scriitoare din Londra, lucrează adesea alături de soțul ei de la cabana lor din Devon. „El ar spune că, atunci când lucrează aici, se simte ca și cum ar fi în vacanță, pentru că poate să apară la plajă la prânz, să meargă la pub-ul Green Dragon la ora șase”, a spus ea. Lucrul în mijlocul naturii – cunoscut sub numele de „green desking” – este o tendință conexă despre care susținătorii au susținut că poate stimula creativitatea.

Multe companii au răspuns la dorințele angajaților oferind așa-numitele săptămâni de „lucru de oriunde”. Sundar Pichai, directorul executiv al Alphabet și Google, a scris personalului în 2021: „Angajații Google vor putea lucra temporar dintr-o altă locație decât biroul lor principal timp de până la patru săptămâni pe an (cu aprobarea managerului)”. Scopul a fost de a „oferi tuturor mai multă flexibilitate în legătură cu călătoriile de vară și de vacanță”, a spus el.

Banca americană Citigroup a permis anul trecut angajaților să lucreze de la distanță în ultimele două săptămâni din august și din decembrie. American Express a introdus patru săptămâni pe an de „muncă de oriunde”.

Orice companie care oferă astfel de politici trebuie să se descurce cu probleme de reglementare: obligații fiscale dacă un angajat depășește o anumită perioadă de timp într-un anumit loc, reguli de imigrare, asigurări și protocoale de siguranță corporativă.

Multe companii văd vacanțele de lucru ca pe un beneficiu gratuit post-pandemic pe care îl pot oferi personalului pe o piață a forței de muncă restrânsă. Adesea, această opțiune apare în urma unor negocieri tensionate privind viitorul birourilor între angajați, care doresc de obicei să lucreze mai mult la distanță, și șefi, care doresc mai multă prezență la birou.

Dar unele companii cred, de asemenea, că săptămânile de „lucru de oriunde” pot stimula productivitatea. Richard Beech este cofondator al Electroheads, un brand de comerț electronic de biciclete și scutere cu sediul în Londra. În urmă cu aproximativ un an, el a evadat într-o casă de lângă plaja din Cornwall pentru a lansa site-ul web al companiei, lucru pe care l-a realizat în timp ce făcea și surf în fiecare zi. „A fost o săptămână extrem de reușită, din punctul meu de vedere”, a declarat el prin Zoom dintr-un birou londonez golit de personal într-o zi de vineri de vară în care se lucrează la distanță. „Am fost surprins de beneficiile pentru sănătatea mea mentală. A fost o experiență transformatoare”.

Lucrând într-un loc liniștit, departe de birou, a explicat el, „ritmul de gândire scade, dar productivitatea crește”.

Cornwall are mai puține distrageri decât Londra. Chiar și cumpărarea unei cafele acolo este mai puțin stresantă, a remarcat el. Acest lucru permite perioade mai lungi de muncă concentrată, ceea ce este util mai ales pentru proiectele mari.

Electroheads se oferă acum să plătească costurile angajaților pentru scurte vacanțe de lucru. Beech a numit acest lucru „încurajarea oamenilor să plece pentru o săptămână și să vadă ce se întâmplă”. El încearcă să nu împovăreze angajații prin stabilirea unor obiective pentru timpul lor de absență. Cu toate acestea, puțini dintre ei au acceptat până acum oferta. Beech a spus că unii se tem să nu „piardă ceva” în timp ce sunt departe de birou, iar șefii s-ar putea teme că nu vor fi capabili să își gestioneze echipele de la distanță.

Mulți oameni folosesc vacanțele de lucru în timpul vacanțelor de vară ale copiilor lor. Un cuplu poate lucra pe rând și petrece timp cu copiii. Un dezvoltator european de software care va sta cu socrii americani timp de o lună a declarat: „Vizitele în familie presupun de obicei multă vreme de stat degeaba așteptând ca lucrurile să se întâmple, așa că faptul că pot să lucrez înseamnă că nu-mi consum zilele de vacanță stând pe o canapea în Indiana.”

James Tidmarsh, un avocat internațional din Paris, își petrece această vară lucrând din diverse locații de vacanță, de la Geneva la Croația, în timp ce fiica sa nu este la școală. „Pot să țin totul în funcțiune cu un laptop și un ecran mare pe care îl car cu mine”, a spus el. „Singura cerință este o conexiune rapidă și un fundal pitoresc pentru Zoom și Teams. Obișnuiam să mă îngrijorez de reacția clienților. Acum este pur și simplu un subiect de discuție sau o modalitate de a ne conecta, iar noi ne înțelegem și ne ducem la bun sfârșit afacerea.”

Maria Soleil, fondatoarea Soleil Marketing din Londra, care face două sau trei călătorii de lucru la distanță pe an, a fost de acord: „Am clienți care tind să nu se supere unde mă aflu. Munca este un lucru pe care îl faci, nu un loc în care te duci”. Pentru întâlnirile cu clienții, a spus ea, „Zoom-ul este acum implicit, este foarte acceptat”. În orice caz, în majoritatea sectoarelor, vara sunt mai puține astfel de întâlniri.

Vacanțele de lucru implică adesea fricțiuni între angajați și șefi. Un bancher spaniol a relatat: „Unii șefi nu sunt de acord cu angajații care lucrează de la distanță. Șeful meu adoră să petreacă weekend-uri lungi pe insula sa preferată. Așa că este mai deschis la munca la distanță în timpul verii”. Un partener de la biroul din Londra al unei mari firme de avocatură din SUA a declarat că libertatea de a pleca în vacanțe de lucru este „foarte mult corelată cu vechimea”. De la jumătatea lunii iulie până la sfârșitul lunii august, „se așteaptă ca majoritatea partenerilor să lucreze de la a doua casă sau de la case de vacanță. Juniorilor li se cere adesea să rămână la birou în această perioadă”, a adăugat el.

Dincolo de clienți și șefi, există un alt obstacol în calea vacanțelor de lucru: locațiile nepotrivite. O casă de vacanță sau un hotel bun nu este neapărat un loc bun pentru a lucra. Pentru a rezolva această problemă, o serie de companii au intrat pe piața destinațiilor de „workcation”.

Aled Maclean-Jones este co-fondator al Ashore, o platformă care permite companiilor să rezerve pentru angajați sejururi scurte în case de vacanță britanice potrivite pentru muncă. Pentru a se califica pentru platformă, casele trebuie să instaleze un spațiu de lucru aprobat de Ashore și să aibă un WiFi excelent. Brackfield, care își închiriază cabana pe Ashore, a declarat că potențialii clienți ar trebui să se gândească la cât de bună ar fi conexiunea în casele anunțate pe alte site-uri. „Se va întrerupe acel WiFi în mijlocul uneia dintre ședințele consiliului meu de administrație?”, a întrebat ea.

De asemenea, cei care se află în vacanțe de lucru apreciază să aibă o cafenea decentă în apropiere, a spus Maclean-Jones. Iar el a recomandat ca cuplurile să aibă locuri de muncă separate în casă, pentru a evita să se înnebunească unul pe celălalt. În lipsa acestor lucruri, a avertizat el, o vacanță de lucru poate fi „cel mai rău lucru”: nici bună pentru muncă, nici pentru vacanță.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: