O licitație MApN de 680 milioane euro pentru achiziția a 231 de sisteme de rachete antiaeriene portabile, cu raza foarte scurtă de acțiune, a fost anulată, pentru că ofertele prezentate au fost neconforme. Licitația era inițiată anul trecut.
În departajarea ofertelor, surprinzător, componenta tehnică conta în proporție de 70%, prețul contând doar 30%. Armata cerea și pondera, la componenta tehnică, următoarele: “Distanța maximă la care țintele pot fi combătute (m) 15% F2:Înălțimea maximă la care țintele pot fi combătute (m) 15% F3:Viteza maximă a țintelor ce pot fi combătute (”ținta se duce”) (m/s) 15% F4:Durata inițială de viață în serviciu a rachetei antiaeriene (ani) 15% F5:Probabilitatea de lovire a țintei cu o singură rachetă 15% F6:Numărul de sisteme (conform cerințelor C2 și C3 din Specificația tehnică) livrate în primele 12 luni de la semnarea contractului 15% F7:Realizarea mentenanței de nivel complex în România 10%”.
Contractul cadru presupunea achiziția a 231 sisteme sisteme la care se adaugă echipamente auxiliare, astfel:
– 87 sisteme pentru antrenament;
– 19 stații mobile pentru verificări;
– 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte;
– 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă;
– 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar;
– 87 seturi materiale didactice;
– 1 simulator instruire instituțională;
– 10 rachete testare operațională;
– 148 interfețe C2;
– 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată;
– livrare de pachet suport logistic.
Câteva din cele mai cunoscute sisteme MANPADS sunt Mistral (MBDA), Stinger (Raytheon), Starstreak (Thales), RBS 70 (SAAB) sau Piorun (Mesko – Polonia).