Licitație de 680 de milioane euro pentru achiziția de rachete antiaeriene, anulată. Armata voia să cumpere câteva sute de MANPAD cu raza de acțiune foarte apropiată, dar nu au existat oferte conforme

stinger, armament Foto: army.mil

O licitație MApN de 680 milioane euro pentru achiziția a 231 de sisteme de rachete antiaeriene portabile, cu raza foarte scurtă de acțiune, a fost anulată, pentru că ofertele prezentate au fost neconforme. Licitația era inițiată anul trecut.

În departajarea ofertelor, surprinzător, componenta tehnică conta în proporție de 70%, prețul contând doar 30%. Armata cerea și pondera, la componenta tehnică, următoarele: “Distanța maximă la care țintele pot fi combătute (m) 15% F2:Înălțimea maximă la care țintele pot fi combătute (m) 15% F3:Viteza maximă a țintelor ce pot fi combătute (”ținta se duce”) (m/s) 15% F4:Durata inițială de viață în serviciu a rachetei antiaeriene (ani) 15% F5:Probabilitatea de lovire a țintei cu o singură rachetă 15% F6:Numărul de sisteme (conform cerințelor C2 și C3 din Specificația tehnică) livrate în primele 12 luni de la semnarea contractului 15% F7:Realizarea mentenanței de nivel complex în România 10%”.

Contractul cadru presupunea achiziția a 231 sisteme sisteme la care se adaugă echipamente auxiliare, astfel:

– 87 sisteme pentru antrenament;

– 19 stații mobile pentru verificări;

– 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte;

– 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă;

– 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar;

– 87 seturi materiale didactice;

– 1 simulator instruire instituțională;

– 10 rachete testare operațională;

– 148 interfețe C2;

– 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată;

– livrare de pachet suport logistic.

Câteva din cele mai cunoscute sisteme MANPADS sunt Mistral (MBDA), Stinger (Raytheon), Starstreak (Thales), RBS 70 (SAAB) sau Piorun (Mesko – Polonia).

Foto: army.mil

Comentarii

  1. Au cerut ce nu se fabrică ? De ce nu ați consultat un militar care să explice situația creată ?
    Pe lângă greșelile de redactare frecvente nici informația nu este completă. Cine a cumpărat caietul de sarcini ? – NIMIC !
    Care dintre produsele cunoscute ar fi fost conforme cu cerințele din caietul de sarcini ? NIMIC !
    Valoarea contractului este insuficientă ? NIMIC!
    Situația este foarte gravă . Armata româna nu are mijloacele necesare pentru apărarea antiaeriana cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune . Cine răspunde ?
    Poate completați articolul cu aspectele de mai sus.
    In rest numai de bine.

  2. Nu există cuvântul “vroia” în limba română. Este de râsul c*rului ca un jurnalist să folosească acest cuvânt în titlul unui articol. În ritmul ăsta putem pune orice om de pe stradă să fie jurnalist profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *