Aproape jumătate (46%) din cele 320 de probe de miere prelevate din loturi destinate pieței Uniunii Europene, în intervalul 2021 – 2022, sunt suspectate de fraudare (adulterare) prin adăugarea de sirop de zahăr, scrie Lanțul Alimentar.
Rezultatele au fost obținute în urma unei acțiuni coordonate a Uniunii Europene, prin Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) și implicarea statelor membre ale Rețelei de luptă împotriva fraudelor agro-alimentare/Agri-Food Fraud Network, printre care se numără și România, beneficiind de asistența Centrului Comun de Cercetare/Joint Research Centre, activ la nivel european, și de sprijin pentru investigații din partea Oficiului european de luptă anti-fraudă (OLAF).
Raportat la numărul total de probe, China a avut cel mai mare număr de probe suspecte, 74%, în timp ce Turcia a avut cele mai multe probe suspecte din totalul probelor prelevate din mierea livrată din această țară.
Mierea importată din Regatul Unit a avut o și mai mare rată de suspiciune (100%), 3 probe din cele 3 analizate fiind suspecte, probabil din cauză că mierea importată din alte surse este amestecată în această țară și re-exportată pe piața Uniunii Europene.
57% dintre exportatori pe piața europeană au fost semnalați că au exportat loturi de miere suspecte de a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce la celălalt capăt 66% dintre operatori au importat cel puțin un transport suspect. Până în prezent, 44 de operatori au fost cercetaţi şi 9 au fost sancţionaţi.