Legăturile cu statul chinez ale companiei olandeze care vrea să cumpere cel mai mare producător britanic de cipuri

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Proprietarul chinez al unei firme olandeze care dorește să cumpere cea mai mare uzină de microcipuri din Marea Britanie beneficiază de o susținere puternică din partea Partidului Comunist Chinez, potrivit unei analize a firmei specializate Datenna, arată cnbc.com.

Wingtech Technology – deținătorul companiei olandeze Nexperia, care vrea să cumpere Newport Wafer Fab pentru 63 de milioane de lire (87 milioane dolari) – este sub influența puternică a statului, prin intermediul straturilor multiple de acționari, afirmă Datenna, specializată în studii privind investițiile chineze.

Prin intermediul multitudinii de acționari se ajunge la Comisia Consiliului de Stat de supervizare și adminitrare a activelor, o comisie specială a Partidului Comunist Chinez, precum și la fonduri de investiții în industria semiconductorilor care aparțin statutului.

Aproape 30% din acțiunile Wingtech pot fi atribuite guvernului chinez, subliniază Datenna.

Printre acționarii semnificativi ai Wingtech care au legături cu guvernul chinez se numără Wuxi Guolian Industrial Investment Co. Ltd și Kunming Industrial Development Equity Investment Fund Partnership, care dețin 9,76% și 5,67% din acțiunile Wingtech.

Wingtech și guvernul de la Beijing au refuzat să comenteze informațiile, la fel ca și Nexperia.

Wingtech este o companie listată pe bursa din Shanghai care se ocupă cu asamblarea de smartphones și alte produse electronice, dar în ultimii ani a devenit tot mai activă pe piața semiconductorilor.

Cu 20.000 de angajați și o valoare de piață de circa 18 miliarde de dolari, este una dintre numeroasele companii susținute de guvernul chinez.

Situată în Țara Galilor, NWF are circa 400 de angajați și produce săptămânal circa 8.000 de plăcuțe de silicon pe care sunt printate circuitele pentru construirea de microcipuri. Plăcuțele NWF de 200mm sunt folosite pe scară largă în industria auto, care a fost puternic afectată de criza mondială de cipuri.

Unii parlamentari britanici sunt îngrijorați că o eventuală achiziție a uzinei va trece în mâinile Chinei una dintre rarele infrastructuri britanice de producere a microcipurilor.

Datenna, care are și ea sediul în Olanda, afirmă că Beijingul se află în urma altor țări în tehnologia semiconductorilor și încearcă să susțină acest sector prin achiziții externe și fonduri de investiții susținute de stat.

Guvernul chinez a ajuns să dețină participațiuni într-un număr în creștere de firme europene din domeniul semiconductorilor în ultima decadă, prin intermediul companiilor susținute de stat, potrivit Datenna, care a construit o hartă interactivă în cadrul efortului de a oferi mai multă transparență investițiilor chineze în Europa.

Astfel, Canyon Bridge, cu sediul în Beijing, a achiziționat în 2017 producătorul de semiconductori Imagination Technologies pentru 550 milioane lire după ce Apple a anunțat că renunță să mai folosească tehnologiile companiei în produsele sale.

Compania Tsinghua Unigroup a cumpărat producătorul francez de semiconductori Linxens în 2018, pentru 2,6 miliarde de dolari, iar Jianguang Asset Management a achiziționat producătorul olandez de semiconductori Ampleon în 2015 pentru circa 2 miliarde de dolari.

În septembrie 2019, Linxens a anunțat construcția unei mari uzine și a unui centru de cercetare în Tianjin, China, care urmează să fie gata în acest an.

Semiconductorii sunt esențiali pentru politica industrială a Chinei, care are cea mai mare piață mondială dar doar 16% din semiconducorii pe care îi folosește sunt produși pe plan local. Potrivit planului “Made in China 2025”, liderii comuniști sper să majoreze această cotă la 70% până în 2025.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *