China a extins în ultimele săptămâni restricțiile existente privind utilizarea iPhone-urilor de către angajații statului și a cerut personalului din unele agenții guvernamentale centrale să nu mai folosească telefoanele lor mobile Apple (AAPL.O) la serviciu, au declarat două surse familiare cu acest subiect, potrivit Reuters.
Pe fondul tensiunilor dintre Beijing și Washington, extinderea unei interdicții impuse în urmă cu mai bine de doi ani semnalează provocări tot mai mari pentru compania americană, care se bazează foarte mult pe China pentru creșterea veniturilor și producție.
Personalul din cel puțin trei ministere și organisme guvernamentale a fost informat să nu folosească iPhone-uri la locul de muncă, au declarat sursele, care au refuzat să fie numite din cauza sensibilității situației.
Una dintre surse a declarat că nu li s-a dat încă un termen limită pentru a înceta utilizarea iPhone-ului.
Apple și Biroul de informații al Consiliului de Stat din China, care se ocupă de întrebările presei în numele guvernului, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Nu a fost imediat clar cât de larg a fost aplicată interdicția, o a treia sursă de la unul dintre cele trei ministere spunând că încă folosea un iPhone și că nu a auzit încă despre restricție.
O a patra sursă, de la un organism de reglementare chinez, a declarat că nu i s-a interzis în mod explicit, dar că i s-a spus că vor fi trași la răspundere în cazul în care vor apărea probleme legate de utilizarea iPhone-urilor.
O a cincea sursă de la un alt organism de reglementare a declarat că, în urmă cu doi ani, personalului de rang înalt i s-a cerut să își schimbe iPhone-urile cu mărci de fabricație locală, precum Huawei.
În 2020, publicația financiară chineză de stat Economic Observer a relatat că unele agenții guvernamentale au implementat reguli de interzicere a utilizării iPhone de către funcționari din cauza regulilor stricte de confidențialitate ale Apple, care îngreunează accesul și investigarea telefoanelor suspecților de către oficialii anticorupție.
Acțiunile Apple au scăzut miercuri și joi, după ce Wall Street Journal a raportat prima dată această măsură, pe fondul temerilor de acțiuni de tip “tit-for-tat”, pe măsură ce tensiunile dintre China și SUA cresc.
Bloomberg a raportat joi că China intenționează să extindă interdicția la firmele și agențiile de stat, citând surse.
China este una dintre cele mai mari piețe ale Apple și generează aproape o cincime din veniturile sale. Apple, împreună cu furnizorii săi, angajează mii de muncitori în China, iar directorul general Tim Cook a subliniat legăturile sale îndelungate cu această țară în timpul unei vizite în martie la Beijing.
Apple s-a bucurat de vânzări puternice în China, ocupând locul al treilea în topul livrărilor globale de smartphone-uri în al doilea trimestru, potrivit companiei de consultanță Canalys, în parte datorită loviturii pe care au primit-o afacerile de telefonie mobilă ale Huawei din cauza sancțiunilor impuse de SUA, care au făcut ca aceasta să rămână principalul producător de smartphone-uri premium din China.
China a pus din ce în ce mai mult accent pe utilizarea produselor tehnologice fabricate la nivel local, deoarece tehnologia a devenit o problemă majoră de securitate națională pentru Beijing și Washington.
Agențiile guvernamentale și întreprinderile de stat din ambele țări au fost primele și cele mai importante domenii care au promovat o astfel de campanie.
O mare parte a campaniei s-a axat pe cerința ca departamentele guvernamentale și întreprinderile de stat să înlocuiască produsele fabricate în străinătate din sistemele lor IT cu alternative naționale.
Efortul de înlocuire s-a accelerat în acest an în China după ce autoritatea de reglementare a activelor de stat a emis un ordin către întreprinderile de stat, care le cerea să finalizeze sarcinile de înlocuire până în 2027 în ceea ce privește infrastructura IT critică, cum ar fi platformele software de birou.
Printre rivalii chinezi ai Apple se numără Xiaomi, Oppo și Vivo.
Săptămâna trecută, Huawei a prezentat cel mai recent smartphone Mate 60 Pro, despre care specialiștii spun că are un cip avansat dezvoltat la nivel național și care ar putea să o readucă la rivalitatea cu Apple.