Comisia Europeană propune noi măsuri de simplificare a normelor fiscale prin care se renunță la planul de realocare a profiturilor multinaționalelor între țările UE

Sursa: Unsplash Sursa: Unsplash

Comisia Europeană a adoptat marți un pachet de inițiative prin care se renunță la planul de realocare a profiturilor multinaționalelor între țările Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă.

„Propunerea de astăzi, intitulată „Mediul de afaceri în Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor” (BEFIT), va ușura viața atât a întreprinderilor, cât și a autorităților fiscale prin introducerea unui nou set unic de norme pentru determinarea bazei de impozitare a grupurilor de societăți. Acest lucru va reduce costurile de conformare pentru întreprinderile mari care își desfășoară activitatea în mai multe state membre și va permite autorităților fiscale naționale să stabilească mai ușor ce impozite sunt datorate în mod corect. Noile norme, mai simple, ar putea reduce cu până la 65% costurile de conformare fiscală pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în UE”, se transmite în comunicat.

Astfel, bazele de impozitare ale tuturor membrilor grupului vor fi agregate într-o singură bază de impozitare.
Fiecare membru va avea un procent din baza de impozitare agregată calculat pe baza mediei rezultatelor impozabile din ultimii trei ani fiscali.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Comisia transmite că noile norme vor fi obligatorii pentru grupurile care își desfășoară activitatea în UE cu un venit anual combinat de cel puțin 750 de milioane de euro și în cazul în care entitatea-mamă finală deține cel puțin 75% din drepturile de proprietate sau din drepturile care dau dreptul la profit.

BEFIT va însemna că:

-Societățile care sunt membre ale aceluiași grup își vor calcula baza de impozitare în conformitate cu un set comun de norme.

-Bazele de impozitare ale tuturor membrilor grupului vor fi agregate într-o singură bază de impozitare.

Fiecare membru al grupului BEFIT va avea un procent din baza de impozitare agregată, calculat pe baza mediei rezultatelor impozabile din ultimii trei ani fiscali.

„Faptul că trebuie să se confrunte cu 27 de sisteme fiscale naționale diferite, fiecare cu normele sale specifice, face ca respectarea obligațiilor fiscale să fie costisitoare pentru întreprinderi. Acest lucru descurajează investițiile transfrontaliere în UE, plasând întreprinderile europene într-un dezavantaj competitiv în comparație cu întreprinderile din alte părți ale lumii”, se transmite în comunicat.

Propunerea se bazează pe acordul fiscal internațional OCDE/G20 privind un nivel minim de impozitare la nivel mondial și pe Directiva privind al doilea pilon, adoptată la sfârșitul anului 2022. Ea înlocuiește propunerile CCTB (baza comună de impozitare a societăților) și CCCTB (baza comună consolidată de impozitare a societăților) ale Comisiei, care sunt retrase. Noile norme vor fi obligatorii pentru grupurile care își desfășoară activitatea în UE cu un venit anual combinat de cel puțin 750 de milioane de euro și în cazul în care entitatea-mamă finală deține cel puțin 75% din drepturile de proprietate sau din drepturile care dau dreptul la profit.

Normele vor fi discreționare pentru grupurile mai mici, care pot alege să opteze pentru aplicarea lor, cu condiția să întocmească situații financiare consolidate. Acest lucru ar putea prezenta un interes deosebit pentru IMM-uri.

De asemenea, potrivit Comisiei, pachetul include o propunere care vizează armonizarea normelor privind prețurile de transfer în cadrul UE și asigurarea unei abordări comune în materie de prețuri de transfer.

Propunerea va spori certitudinea fiscală și va reduce riscul de litigii și de dublă impunere. De asemenea, directiva va reduce și mai mult posibilitățile companiilor de a utiliza prețurile de transfer în scopuri de planificare fiscală agresivă.

Odată adoptate de Consiliu, propunerile ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie 2028 (pentru BEFIT) și de la 1 ianuarie 2026 (pentru propunerea privind prețurile de transfer).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: