Statul ungar a făcut o ofertă pentru preluarea aeroportului internaţional din Budapesta

Budapesta, Ungaria Sursa foto: Pexels

Guvernul ungar a făcut o ofertă neangajantă proprietarilor străini ai operatorului aeroportuar Budapest Airport Zrt., în condiţiile în care premierul Viktor Orban vrea să preia controlul asupra unuia din hub-urile aeriene cu cel mai puternic ritm de creştere din lume, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, oferta care a fost trimisă proprietarilor aeroportului în cursul acestei săptămâni a fost considerată sub valoarea pieţei comparativ cu alte tranzacţii care au implicat aeroporturi comparabile, inclusiv aeroportul London City şi aeroportul din Nisa în 2016 sau aeroportul din Bruxelles în 2019, care au fost evaluate toate la un multiplu de 20 de ori profitul operaţional.

Până recent, cei trei proprietari ai Budapest Airport Zrt., fondul suveran din Singapore (GIC), un fond de pensii canadian şi operatorul aeroportuar AviAlliance, au anunţat că nu au intenţia de a vinde aeroportul din Budapesta, dar cu toate acestea s-au declarat îngrijoraţi şi de tacticile utilizate de guvernul ungar în încercarea de a le forţa mâna. Potrivit Bloomberg, printre aceste tactici se numără blocarea fondurilor şi autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea aeroportului precum şi critici dure cu privire la modul în care aeroportul este gestionat, critici care în opinia proprietarilor sunt lipsite de fundament.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În urmă cu o lună, ministrul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, Laszlo Palkovics declara că guvernul de la Budapesta va face o “ofertă corectă”, adăugând însă că dacă oferta sa va fi respinsă, statul ungar va căuta o altă metodă prin care să redobândească controlul asupra aeroportului internaţional din Budapesta.

Viktor Orban şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes “strategic” , aşa cum a făcut în sectoarele energiei şi media. Premierul ungar a urmărit cu atenţie aeroportul din Budapesta încă de la privatizarea sa în 2005. La acea dată Orban era un politician din opoziţie, dar a declarat că va lucra pentru a inversa privatizarea.

Graţie companiilor low-cost, Ungaria a devenit o destinaţie populară pentru călătorii. Profiturile înregistrate de aeroportul din Budapesta au crescut cu 43% în ultimii trei ani ajungând la 331 milioane euro în 2019. Însă anul trecut, aeroportul din Budapesta a raportat un profit operaţional de 38 milioane de euro şi pierderi nete de 110 milioane de euro pentru întregul an, ca urmare a încetării călătoriilor în contextul pandemiei de Covid.

În pofida loviturii date industriei transportului aerian mondial, pandemia de Covid nu pare să fi afectat valoarea aeroporturilor, recent aeroportul din Sydney fiind evaluat la 22 de ori profitul EBITDA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: