Haos pe calea ferată. Sindicatele de la căile ferate au început greva de avertisment vineri, între orele 07.00 și 09.00, iar aproximativ 300 de trenuri ar putea fi afectate, din care 266 ale Companiei CFR Călători, operatorul de stat cu peste 70% cotă de piață. În Gara de Nord din București, în cele două ore ale grevei de avertisment sunt programate 35 de trenuri, panoul electronic de informare afișând întârzieri cuprinse între 80 și 130 de minute la sosire, respectiv 40-110 minute la plecare.
Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Federația Drum de Fier organizează protestul de vineri cu încetarea activității pentru că negocierile noului Contract Colectiv de Muncă de la CFR Infrastructură au eșuat, Companiile feroviare CFR Infrastructură și CFR Călători nu au bugete aprobate pentru 2023 și nici nu se aplică în totalitate Legea Statutului Personalului Feroviar. Mai mult, sindicatele reclamă lipsa investițiilor în transportul feroviar.
Liderul de sindicat, Viorel Istrate (Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane), a transmis vineri dimineață în Gara de Nord din București că nu vor fi oprite trenurile unde sunt grupuri de copii, iar săptămâna viitoare este programată o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu pentru discuții pe tema bugetelor companiilor CFR Infrastructură și CFR Călători.
„Haosul de astăzi este incomparabil mai mic cu cel creat de lipsa investițiilor și de lipsa materialului rulant. Ați văzut consecințele în vara aceasta, incendii, întârzieri, de aceea aprreciez că întârzierile de astăzi sunt mai mici decât ceea ce ar putea aduce investițiile în sectorul feroviar. Este regretabilă lipsa bugetului, blochează investițiile, companiile nu pot lucra. Probabil săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu premierul pentru a rezolva problema care a generat greva. 80% din personal are salariu 4.500 brut și 2.600 net pentru că nu se aplică Statutul Personalului Feroviar”, a spus Istrate.
Întrebat marți despre greva de avertisment, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis că există dialog zilnic, dar că așteaptă rectificarea bugetară.
„Avem dialog cu ei, zilnic, colegul meu secretarul de stat (n.r Ionuț Săvoiu) are acest dialog cu cei de la CFR. Să vedem și rectificarea…știți că am cerut sume importante, să vedem cum se așează, toate aceste lucruri înseamnă. Reporter : există riscul să avem trenuri blocate în gară? Nu știu, haideți să vedem ce se va întâmpla”, a transmis Sorin Grindeanu.
Doar la CFR Călători zilnic sunt programate peste 1.000 de trenuri, însă Compania a transmis miercuri că unele trenuri ar putea fi afectate, iar călătorii pot cere despăgubiri dacă trenurile la care au bilete cumpărate nu vor circula.
„Greva feroviară anunțată în spațiul public pentru data de 15.09.2023 de către sindicatele feroviare, dar nu și de către companiile feroviare, este una de avertisment și ar putea afecta circulația anumitor trenuri din intervalul orar 07:00-09:00, operate de CFR Călători. În acest context, persoanele care și-au cumpărat bilete la trenurile CFR Călători ce ar putea fi afectate vineri de această eventuală grevă de avertisment vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor și neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Toate detaliile despre condițiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea Trafic Intern/ Renunțarea la călătorie”, sunt precizările CFR Călători.