Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut modest în România, în luna august/ În UE, de la un an la altul, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,9%

supermarket, magazin, mâncare, alimente sursa foto: Pixabay.com

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o scădere peste aşteptări în luna august, din cauza diminuării vânzărilor de carburanţi, însă România se numără printre statele membre unde vânzările cu amănuntul au crescut atât de la o luna la alta, cât şi în ritm anual, arată datele publicate miercuri de Eurostat, citate de Agerpres.

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,2% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, în luna august 2023 comparativ cu luna iulie. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Portugalia (minus 3%), Franţa (minus 2,8%) şi Belgia (minus 1,5%). La polul opus, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Luxemburg (1,9%), Polonia (1,7%) şi Danemarca (1,6%) În cazul României, vânzările cu amănuntul au crescut cu doar 0,1% de la o lună la alta, acesta fiind cel mai modest avans înregistrat de o ţară din blocul comunitar.

Eurostat subliniază că, în luna august comparativ cu iulie, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 2,4%, a vânzărilor de carburanţi, la care s-au adăugat scăderea cu 0,9% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare precum şi scăderea cu 0,6% a vânzărilor de produse non-alimentare.

Analize Economedia

În ritm anual, august 2023 comparativ cu august 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 2,1% în zona euro şi cu 2% în Uniunea Europeană. România se numără printre ţările membre unde vânzările cu amănuntul au crescut în ritm anual, cu un avans de 0,6%. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Luxemburg (8,7%), Spania (8,1%) şi Cipru (5,9%).

Şi în ritm anual, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate tot de scăderea, cu 7,4%, a vânzărilor de carburanţi, precum şi de diminuarea cu 3% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări. Vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 0,1%.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o scădere de 0,3% în luna august comparativ cu iulie şi o scădere de 1,2% în ritm anual.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 2,3%, în luna august 2023, comparativ cu luna precedentă. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 0,1%.

De asemenea, în luna august 2023, comparativ cu luna august 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,6%. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,1%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: