Prețul petrolului a crescut după atacul Hamas asupra Israelului/ Există îngrijorări că ar putea fi perturbată producția din Orientul Mijlociu

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Prețul petrolului a sărit pe fondul îngrijorărilor că situația din Israel și Gaza ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu, scrie BBC. Țițeiul Brent, referința internațională, a urcat cu 2,50 dolari pe baril, până la 87,05 dolari, în timp ce prețurile din SUA au crescut și ele.

Israelul și teritoriile palestiniene nu sunt producători de petrol, dar regiunea Orientului Mijlociu reprezintă aproape o treime din oferta globală.

Atacul Hamas asupra Israelului a fost cea mai mare escaladare între cele două părți din ultimele decenii.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Națiunile occidentale au condamnat atacurile. Un purtător de cuvânt al grupării militante palestiniene Hamas a declarat pentru BBC că grupul a fost sprijinit direct de Iran – unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume – pentru această acțiune.

Iranul a negat implicarea în asalt la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU desfășurată duminică la New York, potrivit Reuters. Însă președintele iranian Ebrahim Raisi și-a exprimat sprijinul pentru atac.

Analistul în domeniul energiei Saul Kavonic a declarat pentru BBC că prețurile globale ale petrolului au crescut “din cauza perspectivei unei conflagrații mai ample care s-ar putea extinde la principalele națiuni producătoare de petrol din apropiere, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită”.

Luni dimineață, prețul țițeiului West Texas Intermediate, de referință în SUA, a crescut cu 2,70 dolari pe baril, la 85,50 dolari.

“Dacă conflictul învăluie Iranul, care a fost acuzat că a sprijinit atacurile Hamas, până la 3% din aprovizionarea globală cu petrol este în pericol”, a adăugat dl Kavonic.

Caroline Bain, economist-șef pentru mărfuri la Capital Economics, a declarat la BBC că Iranul a crescut producția de petrol în cursul acestui an, în ciuda sancțiunilor americane.

“Statele Unite par să fi închis ochii la o creștere constantă a producției iraniene, care… va fi mai greu de ignorat de către SUA în viitor”, a spus ea.

Ea a mai spus că se așteaptă ca cererea de petrol să depășească oferta în ultimele trei luni ale anului și “acest lucru ar trebui să susțină creșterea prețurilor”.

Strâmtoarea Ormuz

Saul Kavonic a declarat că aproximativ o cincime din aprovizionarea globală ar fi “ținută ostatică” dacă trecerea prin Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală pentru comerțul cu petrol, va fi întreruptă.

Strâmtoarea Ormuz este crucială pentru principalii exportatori de petrol din regiunea Golfului, ale căror economii se bazează pe producția de petrol și gaze.

Incertitudinea cu privire la modul în care ar putea evolua evenimentele în următoarele zile ar putea, de asemenea, să determine investițiile în obligațiuni de trezorerie americane și în dolar, pe care investitorii le cumpără în mod tradițional în perioade de criză, a declarat James Cheo de la banca HSBC.

Luni, banca centrală a Israelului a anunțat că va vinde până la 30 de miliarde de dolari în valută, în încercarea de a calma piețele și de a susține moneda proprie a țării, shekelul, care a scăzut brusc.

“În acest stadiu, există un pic de nervozitate. Investitorii doresc să vadă ceva mai multă claritate, în special în ceea ce privește datele economice și evoluțiile asociate cu incertitudinea geopolitică”, a adăugat dl Cheo.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, prețul petrolului a crescut vertiginos, ajungând la peste 120 de dolari pe baril în iunie anul trecut.

Acesta a scăzut la puțin peste 70 de dolari pe baril în luna mai a acestui an, dar a crescut constant de atunci, deoarece producătorii au încercat să limiteze producția pentru a susține piața.

Arabia Saudită, unul dintre principalii producători de petrol, a declarat că va face reduceri de un milion de barili pe zi în iulie.

Alți membri ai Opec+, un grup de țări producătoare de petrol, au convenit, de asemenea, să continue reducerile de producție în încercarea de a susține prețurile în scădere.

Opec+ reprezintă aproximativ 40% din producția mondială de țiței, iar deciziile sale pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.