Transelectrica a lansat în SICAP o licitaţie pentru atribuirea unui contract ce vizează lucrări pentru trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad, etapa II: LEA 400 kV dublu circuit Reşiţa – Timişoara – Săcălaz.
Valoare lucrărilor pentru trecerea la 400 kV a liniei electrice aeriene (LEA) Reşiţa – Timişoara – Săcălaz este de 236 de milioane de lei, potrivit datelor din anunț. Finanțarea este asigurată din bani europeni, prin Fondul de Modernizare. Lucrările ar trebui finalizate în 22 de luni de la data atribuirii contractului.
Transelectrica așteaptă ofertele companiilor interesate să se înscrie la licitație până la 27 noiembrie.
„Investiția „Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad, etapa II: LEA 400 kV d.c. Reşiţa-Timişoara-Săcălaz” este prevăzută a se realiza în strategia energetică a României pe următorii ani, aprobată prin HG nr. 1069/2007, pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) în condițiile apariției de noi investiții ce încurajează utilizarea eficientă a resurselor de energie primară și de noi consumatori de energie electrică. Realizarea trecerii la 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, etapa II : LEA 400 kV d.c. Reșița -Timișoara – Săcălaz generează o serie de avantaje, atât pentru funcționarea rețelelor interne de transport din SEN, cât și pentru consolidarea interconexiunii cu rețelele ENTSO-E (European network of transmission system operators for electricity):
– securizează alimentarea unei mari zone de consum, de circa 1.000 MW;
– întărește sectorul energetic Banat, contribuind astfel la creșterea stabilității tensiunilor în zonă și în consecință și la reducerea pierderilor de putere și energie;
– conduce la întărirea rețelei în sud-vestul României și deci la creșterea cantității de energie electrică ce se poate tranzita între România și Serbia, ceea ce generează compensații financiare mai mari;
– îmbunătățește siguranța în funcționare și crește calitatea serviciului de transport în ambele sisteme electroenergetice”, precizează Transelectrica, în fundamentarea achiziţiei.
Ofertele se deschid în 27 noiembrie.