VIDEO INTERVIU Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Primii metri cubi de gaze vor ieși din Marea Neagră la sfârșitul anului / Din Neptun Deep, la sfârșitul lui 2025

Virgil Popescu Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Modificarea legii offshore va avea loc până la sfârșitul acestui an, iar primii metri cubi de gaze vor ieși din Marea Neagră, dacă nu la sfârșitul anului, la începutul anului viitor, în urma exploatării derulate de către Black Sea Oil & Gas, gazele din Neptun Deep operat de OMV Petrom urmând să fie scoase la sfârșitul lui 2025 – începutul lui 2026, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, într-un interviu pentru Economedia.ro și G4Media.ro. El a menționat, de asemenea, că există interes din partea unor investitori străini pentru proiectele de eoliene offshore, însă este nevoie și aici de cadrul legislativ.

Ministrul a subliniat că anul viitor trebuie să începem investițiile de producere a energiei electrice care folosesc și gazul natural, pentru că după aceea nu vom mai putea folosi fondurile europene pentru finanțarea proiectelor pe gaz, deoarece acesta nu este considerat tocmai „verde”.

Virgil Popescu a afirmat că Guvernul va trebui să dea o ordonanță de urgență pentru modificarea legii offshore wind, care să permită investițiile în eoliene pe mare, legea fiind aflată în prezent în Parlament.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Întrebat dacă există investitori care și-au manifestat interesul pentru astfel de proiecte, el a precizat că, pe lângă Hidroelectrica, este vorba și de „investitori mari străini”.

Interviu VIDEO cu Virgil Popescu:

Filmare și montaj: Ovidiu Micsik, Octav Ganea / Inquam Photos

Rep: Ați promis, încă din 2019, că, odată de PNL ajunge la guvernare, va debloca investițiile din Marea Neagră. Au trecut doi ani. Exxon a anunțat deja că pleacă din România. când va fi modificată legea offshore?

Virgil Popescu: Am promis în 2019 că vom debloca investițiile la preluarea mandatului de ministrul al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Am mai spus că, dacă Exxon va dori să plece din Marea Neagră, îmi doresc ca Romgaz să fie parte a acestui nou consorțiu împreună cu Petrom. Acest lucru este pe cale să se întâmple: Romgaz negociază cu Exxon preluarea pachetului majoritar, ați văzut un raport pe bursă al Romgaz prin care s-a anunțat că a primit o exclusivitate până în 15 octombrie pentru finalizarea acestei negocieri. Sunt foarte optimist că acest lucru se va întâmpla. Am mai spus că acea lege offshore se va modifica în Parlament, nu de către Guvern și mă țin de această promisiune. Am avut și discuții exploratorii în coaliția de guvernare, toată lumea este de acord că este nevoie de această modificare. Eu cred că veți vedea până la sfârșitul acestui an modificarea legii offshore. Și de asemenea că noul consorțiu, care eu sper că va fi Romgaz – OMV Petrom, va lua decizia de investiție în Marea Neagră, pentru că ne bazăm pe gaz, pe gaz în amestec cu hidrogenul. Oricum gazul este încă considerat pentru noi un combustibil important și avem nevoie de mai mult gaz. Nu vrem să ne clădim și dezvoltarea rețelei de gaz și producția de energie electrică în bandă gaz cu hidrogen pe bază de import, ci pe bază de producția noastră internă pe gaz.

Rep: Aveți o țintă pentru când primii metri cubi de gaze din Marea Neagră vor intra prin conducte?

Virgil Popescu: Primii metri cubi de gaze vor ieși din Marea Neagră cred că, dacă nu la sfârșitul anului acesta, la începutul anului viitor. Black Sea Oil & Gas finalizează investiția de la Marea Neagră și vom avea – ei spun – în noiembrie, decembrie primele gaze naturale din Marea Neagră scoase.

Referitor la Neptun Deep, eu mă aștept la sfârșitul lui 2025, începutul lui 2026, care s-ar suprapune exact cu finalizarea proiectelor și din PNRR și din Fondul de Modernizare, pentru că nu o să mai avem o oportunitate să finanțăm investiții de gaz natural, de producție a energiei electrice cu gaz natural așa de mult timp. Inclusiv prin „Fit for 55” este posibil ca în vreo 2-3 ani de zile prin Fondul de Modernizare să nu mai putem finanța gaz. Este clar că anul viitor trebuie să începem investițiile de producere a energiei electrice care folosesc și gazul natural, pentru că după aceea nu vom mai putea folosi fondurile.

Rep: Romgaz a scos la licitație auditarea resurselor și rezervelor de gaze. Este posibil să le folosească drept garanție pentru viitorul împrumut necesar pentru achiziția participației Exxon?

Virgil Popescu: Romgaz a scos acest lucru la licitație pentru că este o companie listată și trebuie să i se facă auditul rezervelor la 2-3 ani. Nu are nevoie să pună rezervele de gaz garanție. Romgaz este o companie foarte solidă, poate una din cele mai solide companii din România și nu duce lipsă de posibilitate de finanțare.

Rep: Vedem cum în Marea Nordului, Marea Baltică încep proiectele de eoliene offshore. România are un potențial uriaș în acest sens, la Marea Neagră. Există planuri pentru dezvoltarea zonei, în ce stadiu sunt, va exista un call de proiecte?

Virgil Popescu: Există planuri pentru dezvoltarea zonei. Cred că va trebui să facem niște modificări pe legea offshore wind care e în comisia de industrii, în Parlament, și va trebui să venim cu o ordonanță de urgență și aprobăm o nouă lege. Este clar că trebuie să avem un cadru legislativ pentru offshore wind, pentru că trebuie să se știe, ca la offshore gas, cine eliberează permisele de construcție, cum se va întâmpla acea construcție, pentru că este un domeniu nereglementat în acest moment.

Rep: De ce la offshore wind luați în calcul o ordonanță de urgență și la legea offshore pentru gaze nu luați în calcul o ordonanță de urgență?

Virgil Popescu: La offshore wind nu vorbim de taxe, redevențe, doar de partea de autorizare. Iar Parlamentul este suveran pe taxe și redevențe.

Cert este că trebuie să avem anul acesta o lege wind offshore care să ne permită construcțiile, inclusiv la permise de explorare, să vedem dacă există vânt, în ce zone există vânt, cum se manifestă vântul, explorarea solului.

Iar eu cred că este posibilă inclusiv o colaborare între cei care construiesc o platformă offshore gas și cei care vor să facă offshore wind. Odată ce faci o platformă, ai deja o infrastructură de care poți să legi eolienele pe care vrei să le pui în mare.

Traseul conductelor care vin din mare pe uscat poate fi folosit și pentru cablurile de energie electrică pentru a aduce energia.

Am discutat și cu colegul din Bulgaria și cu ministra belgiană. Belgia face în Danemarca o insulă energetică în Marea Nordului, unde se strâng toate cablurile care transportă energia de la fermele din Marea Nordului și din insule pe terestru. Ne gândim la așa ceva, au fost foarte receptivi colegii bulgari. În Marea Neagră România poate discuta cu Bulgaria să facem așa ceva.

Rep: Există investitori care deja și-au manifestat interesul?

Virgil Popescu: Hidroelectrica da, dar și investitori mari străini. Dar toată lumea ne-a cerut să avem un cadrul legislativ și vreau să îl avem anul acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: