Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) solicită Guvernului să își respecte obligațiile asumate față de consumatorii de energie și să nu limiteze plata schemelor de compensare a clienților de energie electrică și gaz printr-un proiect de Ordonanță de Urgență. Federația susține într-un comunicat de presă că măsura propusă va bloca, practic, tot lanțul energetic, prin incapacitarea achiziției de energie și a plăților pe întregul lanț: de la producător, transportator, la distribuitor și bugetul de stat
Noul proiect de Ordonanță de Urgență pentru limitarea cheltuielilor bugetare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor, în prag de iarnă, mai spune ACUE.
Furnizorii susțin că și-au îndeplinit obligațiile rezultate din reglementări, au aplicat prețul plafonat la energie și au prefinanțat diferența de cost. În schuimb, ACUE solicită autorităților să își respecte promisiunile către consumatorii de energie și să-și îndeplinească partea lor de obligație la care s-au angajat prin propriile reglementări, respectiv să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienților, în termenul legal.
Federația ACUE a solicitat Guvernului eliminarea articolului XIV care limitează plata schemelor de compensare din proiectul de OUG menționat și o discuție de urgență pentru identificare unor soluții care să nu pericliteze alimentarea cu energie electrică și gaze naturale în prag de iarnă.
“Prin articolul propus, Guvernul limitează, de fapt, aplicarea reducerilor de preț la clientul final. Banii necesari sunt promiși de stat clienților de energie pentru acoperirea diferenței de preț, între prețul real și cel plafonat, nu sunt pentru furnizori. Furnizorii sunt folosiți ca intermediari pentru prefinanțarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susține plafoanele de preț, statul trebuie să găsească soluții alternative. Furnizorii și-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuție reală, cu factorii de decizie relevanți. Apreciem înțelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic și Social și deschiderea la dialog a reprezentanților Ministerului Energiei.”, a declarat Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE
În plus, arată ACUE, măsura propusă de limitare a plăților pentru schemele de compensare a clienților destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie iar, din punct de vedere legal, reprezintă o încălcare a legislației naționale și a reglementărilor europene.
Ce datorii are statul către furnizorii de electricitate și gaz
Statul român a cheltuit deja 20 de miliarde de lei cu decontarea facturilor la energie și gaze și Ministerul Energiei are nevoie de alte 3 miliarde de lei la rectificare, a declarat pe 16 octombrie, Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Tot Burduja spunea, atunci, potrivit Hotnews, că bugetul de stat a câștigat mai mult decât atât din suprataxarea sectorului energetic. În schimb, ministrul Finanțelor declara la începutul lunii că decontarea facturilor reprezintă un pericol pentru ținta de deficit bugetar.
“Eu, ca ministrul al Energiei, militez pentru menținerea schemei de plafonare-compensare exact așa cum este ea. De asemenea, voi milita pentru plata la timp sau cât mai din scurt a sumelor pe care statul le datorează furnizorilor de energie și gaze. Tot românul trebuie să știe că diferența dintre preț și factură este suportată de companiile din furnizare”, a spus Burduja, într-o conferință de presă.
Ministerul Energiei are restanțe de plată de 1,25 miliarde de lei către furnizori și a cerut la rectificare 3 miliarde de lei pentru a susține aceste deconturi până la finalul anului.
Însă Ministerul Finanțelor a încasat mai mult din suprataxarea sectorului, odată cu declanșarea crizei energetice, susține Burduja.
“Însă trebuie să verificați cu Ministerul Finanțelor cât s-a încasat la bugetul de stat în contextul crizei energetice din taxarea suplimentară a companiilor energetice, din dividendele pe care companiile le-au transmis către bugetul de stat. Toate aceste sume acoperă, din datele pe care noi le avem, sumele cheltuite cu această schemă. Acoperă îndestulător aceste sume”, a adăugat ministrul Energiei.