În ultimele trei luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Israelului ar putea să se contracte cu 11% în ritm anual, pe fondul escaladării războiului cu Hamas, estimează banca americană JPMorgan Chase & Co., transmite Bloomberg.
Prognozele iniţiale ale băncii americane privind impactul economic al războiului, care a izbucnit în data de 7 octombrie, au fost “mult prea optimiste”, precizează analiştii JPMorgan, într-un raport datat 27 octombrie.
Aceste noi prognoze vin la aproximativ 24 de ore după ce Israelul a început invazia terestră în Gaza, iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu a avertizat că urmează o campanie “lungă şi dificilă”, scrie Bloomberg.
Aceasta este cea mai pesimistă estimare publicată de o mare bancă de pe Wall Street. Însă şi investitorii au vândut masiv active israeliene astfel că indicele principal al bursei de la Tel Aviv a înregistrat o scădere de 1% începând cu data de 7 octombrie, iar moneda israeliană a coborât la cea mai redusă valoare de după 2012.
Prognoza privind o contracţie de 11% în perioada octombrie-decembrie 2023 este una comparativ cu trimestrul al treilea şi este ajustată în funcţie de factorii sezonieri. Pe ansamblul acestui an, analiştii de la JPMorgan mizează pe un avans al PIB-ului Israelului de 2,5%, urmat de o creştere de 2% în 2024.
Cu toate acestea, “riscurile sunt orientate în jos”, avertizează analiştii. Aceştia adaugă că “evaluarea impactului războiului asupra economiei Israelului rămâne o sarcină dificilă atât din cauza incertitudinii foarte mari referitoare la amploarea şi durata conflictului, precum şi a lipsei de date detaliate”.
Recentele conflicte ale Israelului, inclusiv cel cu Hamas din 2014, care a durat doar câteva săptămâni şi a inclus un asalt terestru asupra teritoriului, precum şi războiului din 2006 cu Hezbollah, “abia au afectat activitatea economică”, precizează analiştii. Însă “actualul război a avut un impact mult mai mare asupra securităţii interne şi încrederii”, sunt de părere experţii de la JPMorgan.
Numărul morţilor este deja mai mare decât cel înregistrat în conflictele menţionate anterior. De asemenea, Guvernul condus de Netanyahu a mobilizat aproximativ 350.000 de rezervişti, cel mai mare număr din istoria Israelului, de la începutul războiului. Este vorba de o cifră echivalentă cu 5% din forţa de muncă a Israelului.