Creșterea economică a zonei euro a fost mai slabă decât se aștepta în trimestrul al treilea, potrivit unei estimări provizorii publicate marți, scrie Reuters.
Astfel, produsul intern brut a zonei euro a înregistrat o ușoară contracție în raport cu trimestrul anterior, iar rata de creștere anuală a încetinit brusc.
Oficiul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a anunțat că PIB-ul din cele 20 de țări care folosesc moneda euro a scăzut cu 0,1% în ritm trimestrial în perioada iulie-septembrie, pentru o creștere de 0,1% în ritm anual.
Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere trimestrială de 0,0% și la un avans de 0,2% în ritm anual.
Datele Eurostat au arătat o creștere trimestrială de 0,1% în Franța, 0,3% în Spania și 0,5% în Belgia, dar care nu au reușit să compenseze o scădere trimestrială de 0,1% în Germania, nicio creștere în Italia și contracții în Austria, Portugalia, Irlanda, Estonia și Lituania.
Economia zonei euro se confruntă cu presiuni puternice din cauza inflației ridicate, a ratelor dobânzilor record și a politicii fiscale care se înăsprește lent.
La nivelul întregii Uniuni Europene, în trimestrul al treilea din 2023, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,1%, comparativ cu trimestrul precedent. În al doilea trimestru din 2023, PIB-ul crescuse cu 0,2% în zona euro și rămăsese stabil în UE.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,1% atât în zona euro, cât și în UE în trimestrul III 2023, după ce în trimestrul anterior fusese de +0,5% în zona euro și de +0,4% în UE.
Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru trimestrul al treilea din 2023, Letonia (+0,6%) a înregistrat cea mai mare creștere față de trimestrul anterior, urmată de Belgia (+0,5%) și Spania (+0,3%). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-1,8%), Austria (-0,6%) și Cehia (-0,3%). Ratele de creștere față de același trimestru al anului precedent au fost pozitive pentru cinci țări, cele mai mari valori fiind observate pentru Portugalia (+1,9%), Spania (+1,8%) și Belgia (+1,5%). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate pentru Irlanda (-4,7%), Estonia (-2,5%), Austria și Suedia (-1,2% ambele).