Mulți ar fi surprinși să vadă pe țărmul Mediteranei lychee și kiwi, tufișuri de pitaya și alte specii exotice care se găsesc în mod obișnuit în țările tropicale sau subtropicale din Asia și America de Sud din sudul Europei. Plantațiile de arbore de banane, de mango și papaya, de pomelo și avocado sunt tot mai des întâlnite în sudul Europei, anunță publicația Lanțul Alimentar.
Datorită schimbărilor climatice, o revoluție a fructelor este în curs de desfășurare în sudul continentului, din Portugalia și Spania până în Italia și Grecia. Fructele asiatice și latino-americane au găsit teren fertil pe țărmurile mediteraneene în plantații organice, neintensive, iar bucătarii și barmanii profită la maximum de produsele neobișnuite (pentru ei), pentru a prepara înghețate și cocktailuri cu fructe tropicale.
„Este un kilometru zero al producției de fructe și acest lucru contribuie la revigorarea economiei locale, aducând profit cultivatorilor”, a declarat agronomul italian Ottavio Cacioppo, care a cultivat în premieră kiwi in Italia, în anii 1970.
Astăzi, Italia este al doilea mare producător de kiwi din lume, plantă originară din China. În ferma sa, situată la sud de Roma, Cacioppo cultivă și pitaya și alte specii tropicale.