Hidroizolația și covorul asfaltic de la Podul Brăila trebuie înlăturate ca urmare a neconformităților rețetei și a punerii în operă, susține Ovidiu Barbier, fost director general adjunct al CNAIR. Ovidiu Barbier, de profesie inginer CFDP (Căi Ferate Drumuri și Poduri), citează concluziile și recomandările raportului CESTRIN care arată că refacerea hidroizolației, decaparea completă și așternerea unui nou covor asfaltic pe tablier sunt singurele soluții pentru remedierea problemelor apărute la doar o lună de la inaugurarea Podului din 6 iulie. Raportul pe care șeful CNAIR Cristian Pistol l-a cerut CESTRIN (instituție de specialitate care deține laborator) încă nu a fost publicat, dar neconformitățile au fost recunoscute miercuri, chiar de Pistol: „Am solicitat de la toți experții, inclusiv intern, CESTRIN ne-a prezentat un raport săptămâna trecută care a fost comunicat antreprenorului și supervizorului lucrării că nu au respectat rețeta, nu au respectat producerea și așternerea așa cum ar fi trebuit” (detalii aici).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Barbier spune că, în urma testelor, deformarea asfaltului (proba de ornieraj) este dublă față de cea admisă. „Principala problema în acest moment este cea legata de asfaltul de pe podul principal. În 2022, pe când lucram la IBB, s-a primit comanda de la antreprenorul general pentru analiza in laborator a 9-10 rețete de asfalt cu surse de agregate și bitum…După analiza s-a constatat ca una dintre rețete s-ar apropia de nivelul minim admis din standarde….Deci, un prim semnal era primit. ,,Problema” la aceasta structura este legata de faptul ca este o structura metalica integrala, suporta temperaturi mari și deformații elastice foarte mari date fie de ecartul de temperatura fie de încărcări fie de vânt etc…..Acest aspect trebuie sa ducă la elaborarea de rețete speciale de asfalt, de asternerea în condiții foarte bune, cu o amorsa corespunzătoare etc.

În deja celebrul raport CESTRIN de care s-a făcut atâta vâlvă ieri, constatările sunt dezastruoase ! S-au prelevat 4 carote și s-a făcut o diagnoza cu echipamentul georadar. Citez din memorie după ce am citit aceste concluzii: conținut de bitum necorespunzător, calitatea bitumului necorespunzătoare, grăsimile straturilor de asfalt, aderenta primului strat la hidroizolație, structura etc….toate necorespunzătoare! Și, ,,bomboana pe coliva”….ornierajul (popular spus rezistenta la făgașe) este DUBLU fata de prescripțiile admisibile (11,2 în loc de 5,6). Și traficul greu pe temperaturi f mari are o influență, dar, sa fim serioși, asfaltul este NECORESPUNZATOR!”, afirmă Ovidiu Barbier, director general adjunct CNAIR în 2020 și 2021.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Cine este și ce rol are Consultantul lucrării, Metroul SA

Consultantul lucrării este Metroul SA, firmă de specialitate. Responsabilitatea consultantului este menționată chiar pe site-ul companiei.

„- Management de proiect

– Consultanță

– Supervizarea proiectării prin verificatori de proiect

– Supervizarea execuției lucrărilor prin diriginți de șantier atestați”, sunt obligațiile consultantului.

Lucrările pentru podul cu o lungime de 2 kilometri au început efectiv în primăvara anului 2019. Investiția de aproximativ 500 milioane euro presupune și amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.