Sondaj: Inteligența artificială ar putea rezolva criza deficitului de forță de muncă, dar directorii sunt îngrijorați de colectarea și stocarea datelor personale

cost forta de munca, calcule, birou Foto: Peels

Liderii din mediul de afaceri văd inteligența artificială (AI) generativă ca pe o soluție la deficitul de forță de muncă, dar sunt îngrijorați de colectarea și stocarea datelor personale, potrivit unui sondaj realizat în rândul a 500 de directori executivi din SUA și Marea Britanie, realizat de compania de software Icertis.

Inteligența artificială generativă poate produce text, imagini sau alte medii, folosind modele generative; companii importante, precum Microsoft, au investit masiv în această tehnologie, considerând-o ca fiind tehnologia viitorului care ne poate transforma viața.

Sondajul realizat de compania de software Icertis, publicat miercuri, a arătat, de asemenea, că AI va transforma forța de muncă, va consolida concurența și va afecta rezultatele financiare în următoarele luni și nu în următorii ani.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Liderii din mediul de afaceri au declarat că nivelul de ocupare a forței de muncă va fi principalul factor macroeconomic care va determina adoptarea IA în 2024. Acest lucru are sens în contextul deficitului de forță de muncă, deoarece șefii ar putea fi mai dornici să apeleze la IA pentru a finaliza munca care ar putea fi făcută de oameni.

Potrivit datelor Eurostat, mai mult de 75% dintre companiile din UE au nevoie de ajutor pentru a găsi profesioniști cu competențele necesare pentru a ocupa locurile de muncă. Inteligența artificială ar putea fi salvatorul în reducerea acestui decalaj de forță de muncă.

Mai mult de jumătate dintre directorii de nivel C intervievați au declarat, de asemenea, că inteligența artificială va incita la o concurență mai mare, deoarece reduce la minimum diferențele dintre concurenți și, ca atare, peste 80% dintre respondenți se așteaptă ca inteligența artificială generativă să aibă un impact asupra rezultatelor lor în următorii cinci ani.

Cu toate acestea, preocupările legate de confidențialitate ar putea împiedica utilizarea IA generativă la locul de muncă. Sondajul arată că peste 40% dintre directori au declarat că sunt în favoarea unor reglementări guvernamentale în materie de IA care să acorde prioritate responsabilității și eticii în detrimentul oportunităților de inovare. Între timp, 30% au fost în favoarea unei dezvoltări mai rapide.

Sondajul are loc la o săptămână după ce guvernele internaționale au semnat un acord „în premieră mondială” privind IA în cadrul unui summit global desfășurat în Regatul Unit pentru a combate riscurile „catastrofale” pe care le-ar putea prezenta tehnologia.

Printre aceste riscuri se numără dezvoltarea de arme biologice sau chimice de către IA, răspândirea dezinformării și, de asemenea, modul în care sunt stocate datele personale, deoarece sistemele de IA au nevoie de cantități mari de date personale pentru a face predicții.

Sondajul a arătat că, din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, directorii executivi din Marea Britanie sunt mult mai reticenți în utilizarea modelelor generative de inteligență artificială precum ChatGPT. Peste 41% dintre directorii din SUA vor da undă verde angajaților lor, în comparație cu doar 30% dintre omologii lor din Marea Britanie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: