Noua lege a pensiilor a fost adoptată și de Camera Deputaților

Parlamentul-Romaniei-1-FOTO-Facebook

Deputaţii au adoptat, luni, noua Lege a pensiilor publice, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat. Proiectul va putea fi contestat timp de două zile la Curtea Constituțională, iar ulterior merge la promulgare.

UPDATE 18.48 Proiectul de lege privind pensiile publice a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.

UPDATE 18.35 Deputatul UDMR Eva Csep a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens. „Fiecare dintre noi are responsabilitatea votului de astăzi faţă de românii, faţă de cetăţenii acestei ţări, care o să fie afectaţi în perioada următoare de aceste modificări legislative. O pătrime din populaţia României va beneficia de aceste modificări legislative pe care le vom vota noi astăzi. Ştim foarte bine că legea prezentată de Guvern este una la care am depus mai multe amendamente, pentru că fiecare lege este una perfectibilă. Totuşi, aceste amendamente depuse, în ciuda faptului că am vrut să promovăm în continuare, ca UDMR, acele valori ale familiei în care avem grijă de la nou-născuţi până la seniori, bunicii noştri, nu au fost acceptate de Guvern, reprezentanţii partidelor de guvernământ”, a afirmat deputatul UDMR, potrivit Agerpres. Ea a adăugat că, deşi formula nouă de calcul introdusă prin această lege şi punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru stabilizarea şi stabilitatea pe locul de muncă sunt binevenite, totuşi proiectul trebuie modificat.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

UPDATE 18.25 Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este „o minciună cap-coadă”, susţinând că acesta va crea „haos bugetar”, scrie Digi24. „Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a spus Seidler, potrivit Agerpres, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi. El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi. „Nu aţi avut bani la 31 martie 2023 când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor, aşa că aţi amânat intrarea în vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva şi aceasta este o minciună. O minciună cum că aveţi bani pentru această nouă lege a pensiilor, pentru că Ministerul Finanţelor spune şi citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri şi a populaţiei. Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem «Nu» acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă”, a afirmat Seidler.

 

UPDATE 16.00 Una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților prevede ca „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

De asemenea, a mai fost adoptat un amendament care vizează pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă, după protestele minerilor. Liderii Coaliției au convenit ca minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale. Amendamentul adoptat în comisii prevede că vârsta de pensionare a acestora să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață. Proiectul privind noua lege a pensiilor a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu scandal.

Ședința de plen de la Camera Deputaților se va desfăşura începând cu ora 16.00.

UPDATE 15.30 Legea pensiilor a fost adoptată în comisiile Camerei Deputaților.

UPDATE 14.50 Parlamentarii din Comisii au clarificat: pensiile care ar fi scăzut după recalcularea pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual, însă în anii următori nu se vor mai indexa cu inflația până când nu vor ajunge la nivelul prevăzut prin noua formulă.

UPDATE 12.15 Mircea Dogaru, președintele executiv al Federației Naționale a Muncii, a declarat că militarii și minerii cer abrogarea acestei legi.

UPDATE 11.30 Parlamentarii AUR protestează cu pancarte în cadrul comisiei. Pe acestea se regăsesc mesaje precum „Femeia este o comoară”, „Apărăm bătrânii țării”, „Fără speciali” sau „Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”

UPDATE 11.05 Tot Cristian Seidler a cerut să existe și opționalitate la Pilonul 1, așa cum de-a lungul timpului au încercat să introducă opționalitate la Pilonul 2.

Guvernul a răspuns că o astfel de prevedere este reglementată de Codul Fiscal, nu de legea pensiilor.

Amendamentul a fost respins.

UPDATE 11.00 Cristian Seidler, deputat USR, a solicitat introducerea unui amendamente pentru folosirea unui indicator care are legătură cu economia reală, respectiv salariul mediu brut comunicat de Institutul Național de Statistică, nu un indicator politic.

Reprezentantul Guvernului a transmis că nu este de acord cu aplicarea acestui amendament, pentru că ar avea loc diminuări ale pensiilor generate de valori diferite ale câștigului salarial mediu brut comunicat de INS în decursul unui an calendaristic.

Cristian Seidler a transmis că cifra este una politică și că simulările arată că, în unele luni, pensionarii ies în avantaj, iar în altele în dezavantaj, iar diferența este nesemnificativă, astfel că astfel cere la filosofia generală a legii pensiilor să fie decuplarea de decizia politică și cuplarea la realitatea economică.

Amendamentul a fost respins.

UPDATE 10.55 Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a explicat că, prin noua legislație care prevede un val de recalculări care ar trebui să fie încheiate la 1 septembrie 2024, nu vor mai fi diferențe între pensii pentru același loc de muncă și pentru aceeași vechime.

Știrea inițială

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) va fi dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, dacă va fi emis la timp Raportul comisiei de specialitate.

Legea în forma adoptată de Senat poate fi consultată AICI.

O şedinţă a Comisiei pentru muncă este programată de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Un plen al Camerei se va desfăşura începând cu ora 16.00.

Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

Legea a fost adoptată pe repede-înainte în Senat, întâi în comisia de muncă și apoi în plen, iar multe dintre amendamentele admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a anunțat că legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor. Opoziția (USR) a încercat să afle de unde vor fi găsiți acești bani, dar niciunul dintre susținători nu a oferit vreo explicație.

Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că ”o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi 19 abţineri.

Vezi și:

BREAKING Legea pensiilor, adoptată pe repede-înainte de Senat, după contre în comisii și în plen. Impact bugetar de 25 miliarde lei anul viitor. Sursa banilor: încă necunoscută /Dragu, USR: Legea vine la pachet cu creșteri de taxe și impozite usturătoare

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cum va suna subterfugiul acesta ? La 1 septembrie 2024 guvernul comunica faptul ca nu a reusit sa recalculeze toate pensiile si din aceasta cauza este nevoit sa amane data majorarii pensiilor? Si ghici cand o amana? La 1 ianuarie 2025, adica dupa alegerile parlamentare.
    Si ghici – asa e cu PSDNL, numai sarade de dezlegat- ce se va intampla la 1 ianuarie 2025 ? Va incepe sarabanda amanarilor, Dumnezeu stie cat!

  2. Am inteles ca perioada efectuarii stagiului militar obligatoriu nu mai este socotita ca si vechime in munca.O porcarie.Nimeni nu a plecat din campul muncii de bunavoie atunci cand a primit ordinul de incorporare.1 an si 4 luni din viata pierduti degeaba.Daca la facultate te-ai dus ca ai vrut tu altfel a stat situatia in cazul armatei obligatorii.Deci inca o data chestia asta este o mare porcarie.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.