Marți, 28 noiembrie, începe plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului. Viitoarea pădure de 70 de hectare va fi înființată în comuna Apele Vii din Dolj, unde vor fi plantați 350.000 de puieți pentru a stabiliza solurile nisipoase din zonă.
Reamintim că în zona Olteniei, între Dunăre și Craiova, deșertificarea avansează rapid, ceea ce duce la dispariția unor suprafețe agricole importante, cu efecte economice majore asupra satelor.
Apele Vii este o comună în județul Dolj, (Oltenia), formată numai din satul de reședință cu același nume. Se află pe un sol preponderent nisipos localizată în Câmpia Romanaților.
Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Apele Vii este de 1.804 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.112 locuitori.
Deșertificarea acestei zone din Oltenia a devenit o problemă atât de mare, încât guvernul României a decis să aloce fonduri de zeci de milioane de euro din PNRR pentru înființarea de păduri care să oprească fenomenul.
România se numără, alături de Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Cipru și Bulgaria printre ţările UE care vor fi în special afectate de deşertificare şi, prin urmare, sunt mai susceptibile să piardă resurse naturale în următorii ani, potrivit unei analize Forbes.
La ceremonia de marți va participa și ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit anunțului oficial al ministerului.