Interdicția importurilor de floarea-soarelui din Ucraina expiră la 30 noiembrie, iar marii producători de ulei din Bulgaria se tem că și după această dată statul va impune unumite piedici administrative pentru aceste importuri, conform publicației Sega Bulgaria, citată de Rador.
Motivul este legat de faptul că producătorii bulgari de floarea-soarelui au încă stocuri mari, pe care le mențin în așteptarea unor prețuri mai ridicate și în prezent vând doar cantități mici. Totuși, acest lucru nu poate împovăra capacitățile fabricilor de ulei din Bulgaria, iar acestea acumulează pierderi. Reamintim că, în septembrie, producătorii de cereale au protestat împotriva ridicării interdicției de import de floarea soarelui ieftină din Ucraina. Atunci, guvernul a semnat cu aceștia un acord de prelungire a interdicției până la sfârșitul lunii noiembrie, cu intenția ca până atunci producătorii de floarea-soarelui să-și vândă producția fabricilor de ulei din Bulgaria.
“Motivul principal pentru care nu se comercializează floarea soarelui bulgărească este prețul de pe piețele internaționale. Din păcate, este un fapt real – deja de 8 luni încoace, în timp ce ei așteaptă acest preț mai mare, noi suntem restricționați de posibilitatea de a furniza materie primă de import și să asigurăm funcționarea normală a întreprinderilor noastre”, a comentat pentru BNR Gheorghi Koinov, director financiar al fabricii Oliva – cea mai mare companie producătoare de ulei din Bulgaria. El a subliniat că împreună cu prelucrarea de semințe de floarea soarelui decojite, industria poate procesa în total patru milioane de tone de floarea soarelui. În anii buni, Bulgaria produce puțin peste două milioane de tone. Adică industria are capacitatea de a mai importa două milioane de tone. Prin urmare, este necesar să existe un import constant de materie primă. România, de exemplu, este o sursă tradițională de floarea soarelui pentru procesatorii bulgari, dar cantitățile care pot fi furnizate de acolo sunt limitate.
Timp de 8 luni, importul de materie primă de la cea mai mare sursă, Ucraina, a fost interzis. Cu toate acestea, această interdicție nu a fost de mare ajutor producătorilor de cereale, deoarece creșterea așteptată a prețurilor nu s-a materializat, iar producția a rămas nevândută, spun producătorii de ulei.
“Noi nu facem o delimitate la floarea soarelui în bulgărească și de import. Pentru noi, este la fel, atâta timp cât îndeplinește indicatorii de calitate. Prețul pe care noi l-am oferit a fost întotdeauna același – prețul de piață pentru ziua respectivă”, a spus Koinov. Recolta de floarea-soarelui din acest an în Bulgaria a fost proastă – cu așteptări pentru aproape 2,2 milioane de tone, aproximativ 1,6 milioane de tone au fost recoltate efectiv. “Totuși, acest lucru nu a avut nicio influență și nu are cum să influențeze prețul internațional la floarea-soarelui, care a continuat să fie scăzut. Față de luna august, prețul și-a continuat mișcarea descendentă, asta până acum câteva săptămâni. Acum există o oarecare redresare a prețului, dar totuși suntem la niveluri mai scăzute decât în luna august. Așteptările producătorilor agricoli, și parțial și ale Ministerului Agriculturii, că o astfel de interdicție i-ar putea ajuta să obțină un preț mai mare pentru producția lor, în practică, au fost complet nejustificate”, comentează Koinov.
Procesatorii se tem că, după căderea interdicției de import, se poate ajunge într-o situație în care tranzacțiile comerciale cu ucrainenii să fie sub controlul Ministerului Agriculturii și măsurile administrative vor împiedica comerțul. „Tranzacțiile nu ar trebui să depindă de bunăvoința unei anumite autorități sau comisii, deoarece aceasta este o oportunitate directă de a crea practici de corupție”, a subliniat Koinov.
Cu cantitățile de materie primă disponibile în acest moment, împreună cu importul deja efectuat din România, fabricile de ulei ar putea funcționa până în martie anul viitor. „Adică, dacă nu avem o soluție la această situație, în aprilie sunt pe deplin convins că vom avea unități de procesare închise”, spune Koinov. În timp ce procesatorii bulgari așteaptă ca interdicția să expire, Ucraina ar putea să-și vândă materia primă în alte țări, se teme sectorul. Și ei atrag atenția că, literalmente, în următoarele săptămâni este ultima ocazie de a procura cantități mai serioase de acolo, de a încheia noi tranzacții și ca aceste cantități să meargă în Bulgaria.
„Să ne punem întrebarea – după opt luni de interzicere a importului de floarea-soarelui din Ucraina, ce problemă din țară am rezolvat – dacă ale fermierilor, adică problemele legate de prețurile mici, dacă ale sursele de impozite la stat, dacă ale veniturilor din TVA către stat, sau asigurarea funcționării efective a unei industrii de prelucrare care s-a transformat într-un lider european și hrănește literalmente piața mondială cu ulei de floarea soarelui”, întreabă pe depin justificat Gheorghi Koinov.